Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

5 lucruri FASCINANTE despre Siberia pe care poate nu le ştiai

in Curiozitati de

Siberia e un teritoriu vast, care se întinde din estul Munților Urali până la Oceanele Pacific și Arctic. Cu trei locuitori pe kilometru pătrat, regiunea este una dintre cele mai puțin populate de pe glob. Cu toate acestea, ținutul puțin explorat al Siberiei este o comoară pentru arheologi, iar aerul uscat și permafrostul au păstrat intacte artefacte misterioase, ce datează de zeci de mii de ani. Deși acum este total neospitalieră, Siberia era cândva un tărâm populat de o multitudine de culturi.

Idolul Shigir este cea mai veche statuie descoperită până acum, vechimea ei fiind estimată la aproximativ 11.000 de ani. Ea este, astfel, de două ori mai veche decât marile piramide și a fost realizată cu 6.000 de ani înainte de construirea monumentului de la Stonehenge. Figurina de 2,8 metri înălțime a fost sculptată din lemn de zadă, ce provenea de la un copac care, după analiza inelelor, a trăit 157 de ani. Statuia este foarte bine conservată și păstrează încă o serie de linii și inscripții. Unii cercetători cred că aceste inscripții conțin informații codate, în timp ce alții consideră că idolul, care avea la origini 5,2 metri, ar putea fi precursorul totemurilor amerindiene.

Armura de oase

În 2014, arheologii au descoperit în ținuturile Siberiei o armură confecționată din oase. Echipamentul de protecție, vechi de 3.900 de ani, a fost realizat din oase ce provin de la un animal necunoscut și a fost îngropat individual, separat de proprietarul lui, în stepa împădurită din jurul orașului Omsk. Deși majoritatea artefactelor descoperite în zonă provin din cultura Krotov, cercetătorii cred că armura aparține culturii Samus-Seyminskaya, care își are originile în Munții Altai. Armura a fost descoperită în stare perfectă de conservare, la o adâncime de 1,5 metri sub pământ. Armurile din oase nu sunt specifice doar culturilor din Munții Altai. Atât inuiții, cât și populațiile Tlingit foloseau astfel de echipamente de protecție.

Operație pe creier acum 3.000 de ani

În 2015, arheologii au descoperit, în necropola Nefteprovod II din Siberia, un craniu care pare să fi suferit o intervenție chirurgicală acum 3.000 de ani. Din cercetări reiese că pacientul ar fi suferit leziuni la oasele temporale și parietale stângi și ar fi dezvoltat un hematom, iar medicii au decis să-l opereze prin tehnica trepanației. Potrivit Listverse.com, analiza oaselor arată că operația a fost un succes, iar pacientul a mai trăit apoi câțiva ani.

Oamenii de știință au concluzionat că operația a fost făcută de chirurgi ai populației scitice Pazyryk și a fost realizată respectând recomandările din scrierile lui Hipocrate, reunite sub titlul de „Corpus Hippocraticum”, care au fost concepute aproximativ în aceeași perioadă în Grecia antică, la nu mai puțin de 5.000 de kilometri distanță. Ceea ce nu se știe încă este dacă aceste competențe medicale se datorează unei legături între nomazii din Siberia și specialiștii în domeniu ai lumii antice sau dacă medicii culturii Pazyryk au ajuns de unii singuri la aceleași concluzii ca și savanții din Grecia antică.

Schelete care se țin de mână

Citeste mai mult pe incredibila.ro

Ultimile din

Mergi la SUS