Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

5 legi universale care lucrează în orice societate. S-a dovedit că prostia însăși este mult mai periculoasă decât am crezut noi.

in Diverse/Educational de

Istoricul și economistul italian Carlo Cipolla a abordat temeinic problema naturii prostiei. Anii lungi de cercetare au condus oamenii de stiință spre 5 legi universale care lucrează în orice societate. S-a dovedit că prostia însăși este mult mai periculoasă decât am crezut noi.

Prima lege a prostiei

O persoană subestimează întotdeauna numărul de idioți care o înconjoară. Sună ca o banalitate neclară și snobism, dar viața dovedește adevărul. Indiferent de modul în care evaluezi oamenii, vei întâlni în mod constant următoarele situații:

Un om care părea mereu inteligent și rațional se dovedește a fi un idiot incredibil.
Proștii apar tot timpul în locurile cele mai neașteptate, în cel mai nefericit timp pentru a-ți distruge planurile.
A doua lege a prostiei

Anii de observații și experimente ne confirmă că oamenii nu sunt egali – unii sunt proști, alții nu sunt – și această calitate este pusă de natură, și nu de factori culturali.

Educația nu are nimic de-a face cu probabilitatea de a avea un anumit număr de nebuni în societate. Acest lucru a fost confirmat de numeroasele experimente în universități din cinci grupe: studenți, angajați în birouri, personal de serviciu, personal administrativ și profesori. Când a fost analizat grupul angajaților slab calificați, numărul proștilor a fost mai mare decât așteptările oamenilor de știință, iar acest fapt a fost atribuit condițiilor sociale: sărăcia, segregarea, lipsa de educație.

A treia lege a prostiei

A treia lege presupune că toți oamenii sunt împărțiți în 4 grupe: simpletons (P), oameni inteligenți (U), bandiți (B) și nebuni (D). Nu este greu de imaginat amploarea daunelor pe care proștii le-ar putea provoca, căzând în organele de conducere și care posedă puteri politice și sociale. Dar separat este necesar să clarificăm ceea ce face un nebun periculos. Atacul unui nebun este de obicei făcut prin surprindere. Chiar și atunci când atacul devine evident, este dificil de apărat împotriva lui, pentru că nu are o structură rațională.

A patra lege a prostiei

Non-proștii întotdeauna subestimează potențialul distructiv al proștilor. În special, non-prostii uită în mod constant că un nebun, în orice moment, oriunde și în orice circumstanțe, poate face o greșeală care va fi costisitoare pe viitor.

Un stereotip spune că un prost se rănește numai pe sine. Nu, nu este așa. Nu confunda proștii cu simpletonii neajutorați. Nu intra niciodată într-o alianță cu proștii, imaginându-ți că îi puteți folosi în beneficiul tău – dacă faci acest lucru, este evident că nu înțelegi natura prostiei.

A cincea lege a prostiei

Un prost este mai periculos decât un bandit. Rezultatul acțiunilor banditului ideal este un simplu transfer al beneficiilor de la o persoană la alta. Când proștii vin pe scenă, imaginea se schimbă complet. Ei fac daune fără să obțină beneficii. Binecuvântările sunt distruse, societatea devine mai săracă. Istoria confirmă faptul că, în orice moment, țara progresează atunci când există destui oameni inteligenți la putere pentru a împiedica proștii activi și pentru a nu-i lăsa să distrugă ceea ce înțelepții au produs.

Ultimile din

Mergi la SUS