5 baraje grandioase din Romania cu peisaje exceptionale

in Curiozitati de

Romania se mandreste cu peste 3.000 de lacuri, dintre care aproape 250 au baraje impresionante. Frumusetea acestor proiecte grandioase este pusa in umbra doar de peisajele majestice din jurul lor. Aceste constructii gigant sunt o destinatie inedita pentru iubitorii de natura care isi doresc o excursie de neuitat. Pentru a-ti veni in ajutor, noi am incropit o lista cu cinci astfel de baraje inconjurate de peisaje ce iti vor taia respiratia.

Barajul Gura Apei

Aflat la intrarea in Parcul Natural Retezat, pe cursul Raului Mare, Barajul Gura Apei este cel mai mare din Romania. Desi nu pare la fel de masiv precum celelalte baraje de pe aceasta lista, dimensiunile sale sunt cu adevarat impresionante – 168 metri inaltime si 400 de metri la baza. Constructia acestui proiect de anvergura a durat sase ani, iar specialistii spun ca intreaga structura o depaseste de trei ori pe cea a Piramidei lui Keops. Acumularea de ape se prelinge sinuos printre versanti, iar de pe coronamentul Barajului Gura Apei turistii au ocazia de a admira peisajele idilice din jurul lacului.

Barajul Bicaz

Cunsocut si sub numele de Izvorul Muntelui, Barajul Bicaz are o inaltime de 127 de metri, iar constructia acestui proiect masiv, care a durat zece ani, a implicat munca a peste 15.000 de oameni, in mare parte detinuti politic. Barajul se afla pe cursul raului Bistrita, nu departe de orasul Bicaz. Pe coronamentul barajului se afla o sosea de unde se pot admira cele mai frumoase panorame peste Muntele Gicovanu si Obcina Horstei. Cei care vor sa petreaca mai mult timp aici, pot vedea zona facand si o mica plimbare cu barca pe lacul Izvorul Muntelui, pornind din micul port aflat langa baraj.

Barajul Vidraru

Aflat de-a lungul Trasfagarasanului, pe raul Arges, Barajul Vidraru este unul dintre cele mai impresionanate proiecte ale secolului trecut. Constructia acestui baraj a durat mai bine de cinci ani si a costat viata a zeci de muncitori. Totusi, la final, era una dintre cele mai mari astfel de constructii din lume. Peisajul de aici este cu atat mai interesant cu cat in apele linistite se scalda stanci enorme, aproape verticale. Intreaga zona este pitoreasca, iar turistii din toata lumea se inghesuie sa o fotografieze. Barajul in sine are peste 160 de metri, iar noaptea este iluminat, astfel incat formeaza o panorama la fel de impresionanta si vazut de sus.

Barajul Paltinu

Ridicat pe valea raului Doftana in judetul Prahova, Barajul Paltinu construit in forma de arc este locul ideal de unde sa admiri cheile numite de localnici “La Tocile”. Zona este deosebita, iar apele cristaline linistite i-au facut pe vizitatori sa remarce asemanarea zonei cu o mare ascunsa intre munti. Desi nu impresioneaza prin inaltime, Barajul Paltinu este considerat drept unul dintre cele mai frumoase din Romania.

Barajul Dragan

Aflat la aproximativ 90 de kilometri de Cluj-Napoca, Barajul Dragan, cunoscut si sub numele de Barajul Floroiu, te va surprinde cu peisaje remarcabile. Desi nu are dimensiunile sau o poveste la fel de impresionanta precum celelalte baraje de pe lista noastra, aceasta constructie in forma de arc se integreaza perfect in peisajul natural. Zona este impanzita cu mici sate fermecatoare, ce intregesc atmosfera idilica din jurul barajului.

Sursa: turistcenter.ro