Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Studiu ingrijorator: Toate medicamentele pot provoca rezistență la antibiotice

in Sanatate de

Se știe că utilizarea pe scară largă a antibioticelor determină agenții patogeni împotriva cărora sunt îndreptate să devină imuni la ele, însă afectează și speciile nevizate, deci și ele tind să dezvolte imunitate.

Deoarece majoritatea antibioticelor sunt administrate pe cale orală, multe bacterii care trăiesc fără să creeze probleme în intestinul uman sunt susceptibile de astfel de presiuni evolutive.

Consecințele medicale ale acestui fapt sunt insuficient înțelese, parțial deoarece majoritatea bacteriilor intestinale sunt anaerobe – adică înfloresc doar în absența oxigenului – și, astfel, sunt dificil de cultivat.

O echipă de medici ai Laboratorului European de Biologie Moleculară din Heidelberg au cultivat, totuși, 40 dintre cele mai frecvente tulpini ale acestora în condiții anaerobe. Ei au continuat apoi să expună aceste culturi la sute de medicamente pentru o serie de afecțiuni, la tipurile de concentrații care ar putea fi întâlnite în intestinul uman.

Studiul lor, publicat recent, a dezvăluit o cale neașteptată prin care bacteriile intestinale pot deveni rezistente la antibiotice: expunerea la medicamente care au fost proiectate să acționeze mai degrabă asupra celulelor umane decât asupra celor microbiene.

Dintre medicamentele din studiu, 156 au fost antibacteriene (144 de antibiotice și 12 antiseptice). Dar încă 835, cum ar fi analgezice și pastile pentru tensiune, nu aveau ca scop să dăuneze bacteriilor. Cu toate acestea, aproape un sfert (203) au avut acest efect.

Cercetătorii au observat de asemenea că tulpinile bacteriilor cel mai rezistente la efectele medicamentelor care nu li se adresează erau și cel mai rezistente la antibiotice. Această observație a condus la ideea că bacteriile în cauză folosesc mijloace similare pentru a se apăra împotriva ambelor tipuri de medicamente.

Pentru a verifica daca acest lucru este adevărat, cercetătorii au efectuat noi studii specifice pe mii de tulpini ale E.Coli, studiind efectele a șapte medicamente non-antibiotice pe fiecare dintre ele.

Au descoperit că bacteriile folosesc adesea mecanisme similare pentru a se sustrage de la efectele tuturor tipurilor de medicamente.

Descoperirea este îngrijorătoare, spun medicii. Infecțiile rezistente la medicamente ar putea, după unele estimări, să devină responsabile pentru decesele a 10 milioane de oameni pe an până în 2050, în creștere față de 700.000 cât arată datele din prezent. Cu toate acestea, studiul aduce și câteva vești bune pentru lupta împotriva rezistenței antimicrobiene. Unele tulpini rezistente la antibiotice au cedat, totuși, la unul sau mai multe dintre medicamentele non-antibiotice administrate împotriva lor.

Sursa: jurnalistii.ro


Ultimile din

Mergi la SUS