Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

2 Aprilie: România sărbătoreşte Ziua NATO

in ExtraNews/Politic de

   2 aprilie 2017 este ziua în care, anul acesta, se sărbătoreşte, în România, Ziua NATO. Momentul aniversar marchează aderarea țării noastre la Pactul Nord-Atlantic, la 29 martie 2004, şi se sărbătoreşte în prima duminică a lunii aprilie.

   Cu ocazia Zilei NATO în România, la sediul Ministerului Apărării Naționale a avut loc o ceremonie militară de înălțare pe catarg a drapelului național al României și a drapelului NATO. Ceremonii asemătoare au mai avut loc în municipiile reședință de județ și în garnizonele locale, informează un comunicat al Ministerului Apărării.

   Cu această ocazie, Președintele României, Klaus Iohannis, a spus, într-un mesaj, că „pentru România, NATO a devenit parte a identității noastre ca națiune și, în același timp, calea de materializare a intereselor naționale de securitate. Alianța a oferit României democratice șansa de a-și valida ireversibil vocația democratică și pro-occidentală. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană sunt fundamentele politicii noastre externe, iar construcţia României puternice în Europa şi în lume este strâns legată de acestea”. „România va continua să-şi întărească profilul credibil strategic în interiorul NATO. Alocarea, începând cu acest an, a 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare, cea mai mare creștere bugetară de la aderarea efectivă, garantează faptul că suntem determinaţi să ne respectăm angajamentele recent asumate. Suntem și vom fi alături de aliații noștri în teatrele de operații, în structurile de comandă și în centrele de pregătire, precum și în structurile politico-militare unde se pun bazele securității colective a tuturor cetățenilor din țările aliate și partenere”, a mai precizat Klaus Iohannis..

   La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe a salutat şi el marcarea, la 2 aprilie 2017, a Zilei Alianţei Nord-Atlantice (NATO) în România. „România acordă o atenţie specială consolidării NATO, pe baza unei relaţii trans-atlantice puternice, şi va continua să participe activ la formularea şi implementarea politicilor aliate.România rămâne un beneficiar al măsurilor adoptate de NATO, dar şi un contributor semnificativ, care participă direct atât la gestionarea ameninţărilor provenite din vecinătatea estică, cât şi a celor din vecinătatea sudică, pe dimensiunea de consolidare a posturii de descurajare şi apărare, cât şi în ceea ce priveşte proiectarea stabilităţii dincolo de graniţele aliate. România continuă astfel să îşi consolideze profilul de aliat de încredere şi respectat construit în cei treisprezece ani de apartenenţă la NATO”, subliniază un comunicat al MAE.

   La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Atlanticului de Nord. A urmat, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO. (foto: mapn.ro)

Ultimile din

Mergi la SUS