Tara unde oamenii au dat foc parlamentului noaptea trecuta, suparati pe o lege votata in secret

in ExtraNews de

Proteste violente in Paraguay. Suparati pe o lege votata in secret, manifestantii au dat foc cladirii Congresului, din capitala Asuncion, relateaza BBC.

Protestele au fost declansate de o lege care ii permite presedintelui actual sa mai candideze o data la presedintie. Decizia a scos oameni in strada si a generat confruntari cu politia.

Dupa ce au intrat in cladirea congresului, manifestantii au devasta birourile senatorilor care au sustinut legea.

In Paraguay, presedintii sunt limitati la un singur mandat de 5 ani. Legea contestata de oameni i-ar permite actualului sef de stat Horacio Carte sa candideze din nou in 2018.

Constitutia tarii, adoptata in 1992, dupa ce in 1989 a cazut regimul dictatorial, interzice unei persoane sa aiba mai multe mandate de sef al statului. “A fost data o lovitura de stat. Ne vom opune si invitam poporul sa se opuna alaturi de noi”, a spus senatorul Desiree Masi, din formatiunea de opozitie Partidul Democrat Progresist.

Pompierii au reusit sa controleze incendiul, dupa ce manifestantii au parasit cladirea Congresului. Insa protestele si revoltele au continuat in alte zone ale capitalei Asuncion si in alte regiuni ale tarii.

Anterior, posturile de televiziune au aratat protestatari spargand geamurile Congresului si luptandu-se cu politia, dand foc la cauciucuri si distrugand bucati de gard. Ofiteri in echipament antirevolta au tras cu gaze lacrimogene si gloante de cauciuc pentru a-i dispersa.

Mai multi politicieni si jurnalisti, dar si o serie de ofiteri au fost raniti in ciocniri. Un membru al camerei inferioare a Congresului, care a luat parte la proteste, a fost operat dupa ce a fost lovit de gloante de cauciuc.Numarul exact al victimelor nu este cunoscut.

Presedintele tarii a indemnat la calm si la oprirea violentelor, intr-o declaratie publicata pe Twitter. “Democratia nu este cucerita sau aparata cu violenta si puteti fi siguri ca acest guvern va continua sa faca eforturi pentru a mentine ordinea in republica”, a spus el. „Nu trebuie sa le permitem catorva barbari sa distruga pacea, linistea si binele general al poporului”, a adaugat Cartes.

Violentele vin in conditiile in care mii de oameni de afaceri si reprezentanti guvernamentali se afla la Asuncion saptamana aceasta, pentru reuniunea anuala a Bancii Interamericane de Dezvoltare.

Inaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a anuntat ca urmareste evenimentele. “Le cer liderilor politici sa evite incitarea la violenta si sa caute dialogul”, a declarant reprezentantul regional al Comisariatului pentru America de Sud.

Senatul a votat vineri, intr-o sesiune speciala in spatele usilor inchise, sa ii acorde lui Cartes dreptul de a candida pentru un nou mandat. Douazeci si cinci de alesi au votat masura, cu doi mai multi decat cei 23 necesari pentru a fi aprobata.

Opozantii spun ca amendamentul constitutional va slabi institutiile democratice din tara si ca votul a fost ilegal. nPropunerea trebuie aprobata si de Camera Deputatilor, unde pare sa se bucure de o sustinere importanta. Votul, ce urma sa aiba loc sambata, a fost amanat pana la calmarea situatiei in tara. Sursa: Stirileprotv.ro