Voucherele de vacanta ar putea fi schimbate in bani. Vezi in ce conditii

in ExtraNews de

Tichetele de vacanta nefolosite ar putea fi schimbate in bani daca va fi votat proiectul de lege propus de deputatul ALDE efan Baisanu in acest sens.

„La Articolul 24, alineatul 1, se introduce doua litere, a si b, cu urmatorul cuprins: Voucherele de vacanta sunt bilete de valoare care se acorda angajatilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionale de efectuarea concediului in regim de turism intern. (litera b) In cazul in care voucherele de vacanta nu au fost utilizate, angajatorul se obliga sa ofere contravaloarea in bani sau in tichete de masa”, se arata in proiectul depus de catre Stefan Baisanu.
In prezent, tichetele sunt nominale si pot fi folosite doar in Romania in domeniul turistiv. In cazul in care tichetele ar putea fi decontate, impactul pozitiv pe care folosirea lor l-a avut in turism ar putea fi afectat.

Voucherele de vacanta au resuscitat turismul romanesc, asa ca hotelierii cer bani mai multi de la Guvern pentru tichete. Astfel, peste un milion de bugetari si-ar putea rezerva concedii mai scumpe sau mai lungi, anul acesta. In plus, voucherele ar putea fi acordate electronic, sub forma unui card, mai cer agentii de turism.

Sezonul estival 2018 a fost unul dintre cele mai bune din ultimii 20 de ani si la munte, dar si pe litoral, unde incasarile au crescut cu 25%. E loc si de mai bine, spun hotelierii si agentiile de turism, care propun acordarea tichetelor mai devreme, pentru ca bugetarii sa-si poata planifica din timp vacantele.

In plus, trecerea la formatul electronic al voucherelor ar simplifica modalitatea de plata.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri a chestionat peste opt sute de beneficiari ai tichetelor, reprezentanti ai agentiilor de turism, hotelieri si angajatori. Mai mult de jumatate dintre turisti au declarat ca au cheltuit in medie cu 500 sau 600 de lei peste valoarea voucherelor de vacanta acordate de stat. Multi spun ca e nevoie de o crestere a valorii tichetului, peste 1450 de lei, cat este in prezent.

Peste 50% din respondenti cer cresterea valorii tichetelor

In primele noua luni ale anului trecut, valoarea totala a voucherelor acordate de stat a depasit 230 de milioane de euro.