O furtună extrem de violentă s-a abătut, duminică după-amiază, asupra Timişoarei, după ce ultimele două zile au fost neobişnuit de calde pentru această perioadă a anului.
Scaune şi mese de la terasele din oraş au fost ridicate de vântul foarte puternic, bucăţi din acoperişurile blocurilor au zburat, iar ţigle de pe Casa Armatei din Piaţa Libertăţii au căzut peste un tramvai care era în staţie, fiind semnalate şi cazuri de arbori prăbuşiţi.
”Avem foarte multe solicitări”, a declarat, pentru Agerpres, Elena Megherea, purtător de cuvânt al ISU Banat. De asemenea, şi Serviciul de ambulanţă Timişoara a avut ”foarte multe solicitări”.
Atât reprezentanţii ISU Banat, cât şi cei ai Ambulanţei au menţionat că dispeceratele ambelor instituţii au fost blocate şi la ora transmiterii acestei ştiri nu au putut oferi o situaţie detaliată a intervenţiilor solicitate în oraş.
Furtună violentă în județul Timiș. „45 copaci căzuți, 11 acoperișuri, patru morți, 26 de răniți, 15 au solicitat ambulanța, 11 persoane care s-au transportat singuri la spital”, a declarat purtătorul de cuvânt ISU Timiș.
Numărul persoanelor decedate în judeţul Timiş în urma furtunii de duminică după-amiază a crescut la patru, ultimele două cazuri semnalate fiind în localitatea Buziaş, anunţă reprezentanţii ISU Banat.
”Alte două persoane din Buziaş şi-au pierdut viaţa din cauza furtunii, iar numărul răniţilor este în creştere, ajungând la 12. Noi acţionăm continuu cu 145 de pompieri în toate zonele afectate”, a declarat, pentru Agerpres, Elena Megherea, purtător de cuvânt al ISU Banat.
Sursa citată anunţase anterior că două persoane şi-au pierdut viaţa la Timişoara.
”O femeie a decedat la Grădina Zoo, iar un bărbat, la Hotelul Baron, acesta fiind lovit de un panou publicitar care a căzut. Alte cinci persoane au fost rănite. A fost activată echipa noastră operativă care intervine dinamic la degajarea de trotuare, şosele şi maşini prinse sub copaci doborâţi, îndepărtarea cablurilor de curent căzute, degajarea acoperişurilor afectate”, a declarat, pentru AGERPRES, Elena Megherea, purtător de cuvânt al ISU Banat.
Potrivit IGSU, codul portocaliu de vreme rea, sub incidenţa căruia se afla judeţul Timiş, a generat o serie de efecte în zonă. Pentru gestionarea acestora, la nivelul ISU Banat a fost activată grupa operativă, iar misiunile sunt în dinamică, pentru acordarea sprijinului persoanelor aflate în dificultate şi înlăturarea arborilor şi acoperişurilor afectate din cauza manifestării fenomenelor meteo periculoase.
Şi în judeţul Arad, vremea nefavorabilă a generat efecte, astfel că pompierii militari au fost solicitaţi să acţioneze în sprijinul comunităţilor pentru înlăturarea arborilor doborâţi de vânt. AGERPREES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)
Nicolae Robu, primarul Timișoarei: „Sunt două persoane decedate sunt și răniți, dar sunt foarte mari pagube materiale. Sunt zeci și zeci de copaci la pământ, străzi blocate, am rămas fără curent electric și apă, sunt acoperișuri smulse de pe case, blocuri, s-a surpat o poartă de intrare în oraș dinspre aeroport. S-au răsturnat TIR-uri și mașini. În Jimbolia a fost o furtună puternică, dar și în alte comune. Nu ne-am așteptat la o furtună de o asemenea dimensiune. Facem comitet de urgență”.
https://www.facebook.com/nicolici.draghita/videos/1462392730464533/
https://youtu.be/dym5kEF-c2M