Un loc de poveste de care probabil nu ai auzit! SATUL FRANCEZ in care casele sunt BARCI ASEZATE DE-A-NDOASELEA!

in Curiozitati de

Adevarul e ca lumea asta e minunata, doar ca noi reusim sa descoperim prea putin din ea. Un loc minunat de pe acest pamant este de exemplu satucul Equihen Plage, situat pe coasta de nord a Frantei, la malul marii.

Satucul de 3 000 de suflete a fost pana la inceputul secolului 20 un o localitate pescareasca beneficiind de un port uscat – genul de port din care barcile pescaresti erau lansate in mare prin alunecarea lor pe busteni.

Astazi, Equihen Plage este renumit pentru numeroasele sale casute care seamana cu niste barci asezate cu fundul in sus, si care constituie locuri de cazare pentru turistii care se aventureaza pana aici.

In trecut, de-a lungul coastei se gaseau numeroase barci vechi asezate si normal si cu susul in jos, care erau lasate la uscat pentru a fi folosite ulterior ca adaposturi pentru oameni sau chiar locuinte. O marturie despre acele vremuri o gasim in romanul lui Charles Dickens, David Copperfield, in care se spune ca fratele lui Peggotty  a trait intr-o astfel de casa – barca  in Yarmouth (desi nu se precizeaza ca barca era inversata asa cum arata ilustratiile).

In Equihen Plage, barcile prea vechi pentru a mai fi folosite pentru drumurile pe mare erau tarate pana sus pe mal si rasturnate cu fundul in sus. Corpul barcilor se tranforma in acoperis pentru locuinte si era acoperit cu smoala pentru a nu lasa apa sa patrunda. Pe laterale se realizau fereste si usi, care nu lasau insa prea multa lumina sa patrunda.

Pe intreaga lungime a barcii se construia o singura camera, spatiile pentru gatit si dormit fiind comune.

In timpul Celui De-Al Doilea Razboi Mondial aproape toate casele barca au fost distruse dar traditia lor a fost pastrata de micuta comunitate din Equihen Plage.

In 1990, la aproape 60 de ani de la disparitia lor, in sat s-au construit mai multe casute barca, dotate cu facilitati moderne si pregatite sa gazduiasca turisti dornici sa vada si altceva. Acum, pitorestile casute pot fi inchiriate la preturi pornind de la 300 de euro. Sa le admiram:

Sursa: Stiridefel.ro