Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

ULTIMA ORA! Proteste anti-corupție în Rusia! Sute de persoane arestate

in ExtraNews de

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în marile oraşe din Rusia pentru a protesta faţă de corupţie. Apelul a fost lansat de Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei, considerat singurul opozant al lui Vladimir Putin.

Acesta a şi participat la manifestaţia de la Moscova, de unde a fost ridicat de forţele de ordine, în ciuda protestatarilor care s-au opus.

Statele Unite consideră arestarea a sute de persoane la manifestațiile împotriva corupției din Rusia un afront adus democrației, a afirmat duminică purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, într-un comunicat citat de AFP, scrie Agerpres.

„Statele Unite condamnă cu fermitate reținerea a sute de manifestanți pașnici în întreaga Rusie. Reținerea manifestanților pașnici, a observatorilor drepturilor omului și a ziariștilor este un afront la adresa valorilor democratice fundamentale”, a arătat Toner într-o declarație de presă. „Statele Unite vor urmări situația și facem apel la guvernul rus să elibereze imediat manifestanții pașnici”, a adăugat el. „Rușii, ca și oamenii de pretutindeni, merită un guvern care sprijină schimbul liber de idei, o guvernare transparentă și responsabilă, un tratament egal în fața legii și posibilitatea de exercitare a drepturilor fără teama de represalii”.

Poliția din Moscova a anunțat arestarea a circa 500 de persoane la un miting neautorizat convocat de opozantul Alexei Navalnâi, care a fost de asemenea reținut. Potrivit organizației OVD-Info, specializată în monitorizarea manifestațiilor, afirmă că ar fi vorba de „cel puțin 933 de persoane” în capitală și alte zeci în provincie. La Sankt Petersburg, unde s-au adunat duminică aproximativ 4000 de protestatari, au avut loc peste 130 de arestări, relatează agenția Interfax, preluată de AFP.

Autorităţile au mobilizat mii de poliţişti în toată ţara pentru aceste manifestaţii, iar zeci de persoane au fost arestate.

Alexei Navalnîi are o condamnare cu suspendare pentru fraudă, ceea ce înseamnă că nu va avea voie să candideze împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Juristul a respins toate acuzaţiile, explicând că este victima unui dosar politic.

Opozantul lui Putin este cunoscut pentru campania anticorupţie, care i-a vizat pe oficialii de rang înalt de la Kremlin.

https://www.youtube.com/watch?v=fRKRIWpRPhk&feature=youtu.be

Ultimile din

Mergi la SUS