Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

ULTIMA ORA! Ministerul Justitiei sustine ca nu vrea sa modifice Codurile penale

in Politic de

Ministerul Justitei dezminte informatiile potrivit carora ar intentiona sa promoveze un proiect de lege aproape identic cu ordonanta de urgenta 13, care a provocat miscari de strada puternice in Romania.

Ministerul Justitiei renunta la proiectul de lege de modificare si completare a actelor normative privind Codurile penale, inaintat deja Consiliului Superior al Magistraturii, deoarece „doreste elaborarea unuia mai complex„, a declarat purtatorul de cuvant al MJ, Cristina Lita, conform Agerpres.

Ministerul Justitiei a transmis un comunicat de presa in care anunta ca „nu este preocupat sa elaboreze un proiect de lege privind modificarea” codurilor penale.

„Ca urmare a interesului manifestat de reprezentantii mass media, Biroul de presa al Ministerului Justitiei este abilitat sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Ministerul Justitiei nu este preocupat sa elaboreze un proiect de lege privind modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal si a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala.

In prezent, Ministerul Justitiei centralizeaza deciziile pronuntate de Curtea Constitutionala cu privire la actele normative mentionate, urmand ca acestea sa fie analizate în perioada urmatoare.” – se arata in comunicatul de presa al Ministerului Justitiei.

Insa acest comunicat nu are noima, cata vreme proiectul de lege a fost trimis deja catre CSM, spune corespondentul Pro TV Ovidiu Oanta.

„Ca sa nu mai punem la socoteala declaratiile lui Iordache prin care afirma ca proiectul va fi gata astazi si pus pe siteul ministerului pentru a fi supus unei dezbateri publice”, mai spune Ovidiu.

De altfel, in aceasta dimineata, chiar ministrul Justitiei Florin Iordache declara ca noul proiect de lege va fi afisat luni pe site-ul Ministerului Justitiei si va ramane in dezbatere publica 30 de zile. VIDEO AICI.

Conform unor surse, acest proiect de lege al Ministerului Justitiei este aproape identic cu OUG 13, cu o singura exceptie, referitoare la infractiunea de abuz in serviciu.

Actul normativ a fost deja trimis la Consiliul Superior al Magistraturii si exista o singura diferenta fata de vechea OUG 13: a fost scos acel prag minim de 200.000 de lei ce aparea in definirea infractiunii de abuz in serviciu.

In rest, actul normativ pe care Florin Iordache spune ca-l va supune dezbaterii publice este identitc cu ordonanta de urgenta 13, iar dezbaterea va fi cu siguranta semnificativa.

Soarta lui Florin Iordache ca ministru al Justitiei va fi eventual decisa miercuri, dupa ce se va intalni cu premierul Sorin Grindeanu.

Deocamdata, se asteapta puncte de vedere ale specialistilor, care pot comenta de acum daca aceste prevederi sunt sau nu binevenite, daca pot fi adoptate in Parlament, asa cum a propus ministrul Justitiei.

El spunea ca stie ca actul normativ trebuie sa rezolve problemele de neconstitutionalitate pe care le-a tot invocat in ultimele saptamani. La iesirea din Minister, el le-a explicat ziaristilor ce urmeaza sa faca.

„Vom afisa si vom elabora un act. Inainte de a merge cu el mai departe, cu siguranta, toti specialistii si cei care vor sa se exprime vor avea un punct de vedere. Potrivit legii, ea va ramane in dezbatere publica 30 de zile„, a precizat Iordache, la Ministerul Justitiei.

El a adaugat ca in proiectul de lege se vor regasi toate acele articole care au fost declarate neconstitutionale.

„Va cuprinde proiectul de lege toate dispozitiile si toate deciziile Curtii Constitutionale pentru acele articole care au fost declarate neconstitutionale. Asa cum stiti, si in ordonanta, dar si in proiectul de lege se vor regasi toate acele articole care au fost declarate neconstitutionale”, a spus ministrul Justitiei.

Intrebat daca exista riscul ca OUG de modificare a Codurilor penale sa ramana in vigoare in cazul in care unele din articolele din ordonanta de abrogare ar fi declarate neconstitutionale, el a aratat ca s-a revenit la situatia dinainte de a se emite OUG 13.

In momentul in care a fost abrogata OUG, s-a revenit la forma initiala. Forma initiala a cuprins (…) foarte multe aspecte neconstitutionale. Deci, in acest moment in Codul penal si Codul de procedura penala sunt foarte multe articole care au fost declarate neconstitutionale. Nu am facut decat sa revenim la situatia dinainte de a emite ordonanta”, a afirmat Florin Iordache.

In legatura cu avizele ce trebuiau luate pentru a emite OUG, Florin Iordache a raspuns:

Se iau avize necesare de la ministere, acelea sunt avizele necesare”.

Sursa: stirileprotv.ro

Ultimile din

Mergi la SUS