Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Tip de cancer agresiv face ravagii în România. Vezi apelul medicilor oncologi către Ministerul Sănătății

in Sanatate de

Cancerul de colon face ravagii în România. Numărul bolnavilor s-a triplat din 1990 până în prezent, au spus medicii gastroenterologi şi oncologi, prezenţi la Cluj-Napoca, la un congres de coloproctologie. Aceștia au solicitat Ministerului Sănătăţii bugetarea programului naţional de screening pentru acest tip de afecţiune.

Şeful Departamentului de endoscopie digestivă din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Cluj-Napoca, Marcel Tanţău, a declarat, joi, presei, că acest program naţional de screning privind cancerul de colon a fost aprobat de 10 ani, dar nu a fost niciodată bugetat, informeaza antena3.ro

„Programul naţional de screening pentru cancerul de colon există de vreo zece ani, a fost aprobat în Parlament, dar nu este bugetat şi cerem Ministerului Sănătăţii să găsească fonduri pentru bugetarea sa. Nu s-au găsit niciodată fonduri suficiente pentru un astfel de program, deşi se poate realiza pe regiuni pilot. Screeningul naţional prevedea teste de sângerare ocultă la doi ani, pentru selectarea populaţiei la risc de a avea leziuni colo-rectale şi doar acele persoane să facă examen de colonoscopie, pentru a nu se aglomera cabinetele de endoscopie care nu ar face faţă afluxului de pacienţi de peste 50 de ani. Nu cred că sunt implicate fonduri extraordinar de mari, este nevoie doar de o voinţă politică mai consistentă pentru că acest tip de cancer a crescut de trei ori în ultimii 27 de ani în România. Este o problemă reală, descoperirea în fază incipientă sau în fază de polipi reduce incidenţa cancerului de colon”, a spus Tanţău.

Potrivit acestuia, în statele europene, unde există programe de screening, s-a redus incidenţa cancerului de colon cu 20%.

Ultimile din

Mergi la SUS