Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina au atins cote alarmante. Moscova mobilizează nave de război, în timp ce Kievul efectuează teste de rachete

in ExtraNews de

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina ating din nou cote alarmante. Ucraina efectuează începând de astăzi teste de rachete în apropierea de Crimeea, anexată în 2014 de Federația Rusă. Aceste manevre au stârnit furia Moscovei, care a desfășurat nave de război în largul peninsulei, relatează AFP și Reuters.

Iniţiativa ucraineană alimentează tensiuni cu Rusia, în contextul în care discuţii între cele două ţări, în prezenţa reprezentanţilor Franţei şi Germaniei par că au intrat în impas.

În aceste momente, nu se întrevede nicio soluție la criza provocată de prezenţa armatei rebele separatiste proruse în estul Ucrainei, unde are loc un conflict armat din primăvara lui 2014.

Acum, au loc tensiunile dintre cele două țări ating iar cote alarmante, după ce Kievul a anunțat că efectuează teste de rachetă, la cel puțin 30 de kilometri de spațiul aerian al Crimeei.

„Testele sunt conforme legii internaţionale. Nu i se va putea reproşa nimic Ucrainei „, a declarat Vladimir Krijanovski, un ofiţer ucrainean, pentru postul de televiziune 112. Totodată, Kievul a subliniat că aceste teste vizează să-i consolideze capacităţile apărării.

Rusia, înfuriată de testele Ucrainei

Ministrul rus al Apărării a acuzat Kievul că încearcă să creeze o „situaţie de nervozitate” şi a plasat forţele aeriene din Crimeea, atât cele terestre, cât şi Marina, în stare de alertă ridicată, potrivit presei ruse. Mai precis, nave de război din cadrul Flotei ruse la Marea Neagră au ocupat poziţii în partea de vest a coastei Crimeei anexate, ca o măsură de consolidare a apărării antiaeriene faţă de testele de rachete ucrainene din apropiere.

Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat miercuri pentru presă că nu ştie dacă preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat Ministerului Apărării să pregătească un eventual răspuns militar faţă de testele ucrainene.

El răspundea astfel unui întrebări despre relatări din presa ucraineană potrivit cărora Ministerul rus al Apărării i-a transmis trimisului militar ucrainean la Moscova că Rusia va doborî orice rachetă şi va distruge lansatorul acesteia dacă Kievul efectuează teste de rachete în spaţiul aerian din apropiere de Crimeea.

„La Kremlin, noi nu vrem să vedem acţiuni ale părţii ucrainene care încalcă dreptul internaţional şi care pot crea condiţii periculoase ale unor lupte internaţionale pe teritoriul Rusiei şi în regiuni adiacente”, a declarat Peskov.

Rusia a organizat în septembrie exerciţii militare la scară largă în Districtul Militar Sud, inclusiv în Crimeea.

Sursa: libertatea.ro

Ultimile din

Mergi la SUS