Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Sumele alocate de Stat pentru fiecare şcolar şi preşcolar vor creşte anul acesta

in Educational de

Guvernul a adoptat două hotărâri în sedința de astăzi conform cărora sumele alocate pentru elevi și preșcolari vor crește anul acesta.

Suma alocată pentru fiecare elev sau preșcolar pentru învățământul preuniversitar de stat, particular și confesional acreditat, pentru anul 2017, crește de la 3.043 de lei/an la 3.740 de lei, potrivit a două hotărâri adoptate în ședința de astăzi a Guvernului.

Unitățile de învățământ preuniversitar de stat, particular și confesional acreditat primesc finanțare de bază, în limitele costului standard per elev/preșcolar, de la bugetul de stat, din sumele defalcare din TVA prin bugetele locale.

Costul standard per elev/preșcolar se determină pentru fiecare nivel de învățământ, filieră, profil, specializare/domeniu, în funcție de mărimea și tipul unităților de învățământ, mediul urban/rural și coeficienții de temperatură din zone geografice.

Pe baza costului standard per elev/preșcolar se alocă:

– Finanțarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și a contribuțiilor aferente acestora pentru unitățile de învățământ. Nu sunt incluse în această categorie cheltuielile pentru alocații pentru transportul la și de la locul de muncă, precum și cheltuielile salariale în natură.

– Finanțarea cheltuielilor cu pregătirea profesională, a cheltuielilor cu evaluarea periodică a elevilor, precum și a celor pentru bunuri și servicii. Cheltuielile cu pregătirea profesională includ și cheltuielile legate de formarea continuă și evaluarea personalului din unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional acreditat. Concret, costul standard per elev din învățământul gimnazial din mediul urban (considerat coeficientul 1) în 2017 este stabilit la 330 lei/an. Acest tip de costuri este determinat prin aplicarea unor coeficienți de diferențiere la valoarea coeficientului 1, de bază. Coeficienții de diferențiere sunt stabiliți în funcție de tipul unității de învățământ (grădiniță, școala gimnazială, liceu teoretic, școală profesională, colegiu), numărul de elevi înscriși,zone de temperatură (sunt șase zone de temperatură identificate), precum și mediul urban/rural. De exemplu, pentru un liceu din zona 1 (județele Călărași, Constanța, Dolj, Giurgiu, Olt, Tulcea, Teleorman) cu până la 300 de elevi înscriși, coeficientul aplicat va fi 1,1661, în timp ce pentru aceeași categorie de unitate de învățământ situată în zona 6 (județele Bistrița-Năsăud, Covasna, Hunedoara, Harghita, Maramureș, Suceava) coeficientul aplicat va fi 1,3061.

Sursa: reporterntv.ro

Ultimile din

Mergi la SUS