Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Şomerii români învaţă limbi străine pe banii statului ca să plece la lucru în alte ţări în timp ce în România criza de forţă de muncă se adânceşte

in ExtraNews de

Salariile sunt mici şi nu merită efortul, spun cei care pleacă în străinătate. Oamenii caută posturi de infirmieri, îngrijitori de bătrâni sau electricieni în Germania, Anglia sau Italia. Ca să reuşească, merg zilnic la cursuri de limbi străine şi alte meserii, organizate de agenţiile de şomaj. Lecţiile costă în medie, de la 400 la 4.000 de lei pe lună, pentru un singur cursant.

Câţiva şomeri învaţă de 5 zile la sediul AJOFM din Constanţa limba italiană. Deja au prins câteva noţiuni de bază. La fel şi cei care studiază în clasa de alături, germană.

La 59 de ani, domnul Kengin abia aşteaptă să stăpânească limba ca să se mute la fiica lui în Germania. Speră că acolo îşi va găsi un loc de muncă.

Murând Kengin, cursant: În domeniul meu, în partea electrică, sunt condiţiile mult mai bune adică foarte bune pentru meserie şi pentru salarii.
Reporter: Cât câştigă un electrician în Germania?
Murând Kengin, cursant: 2000, 2.200 de euro.

Antoneta are 45 de ani şi până acum a lucrat că infirmieră în Italia şi Spania, unde a câştigat lunar peste o mie de euro. Acum se pregăteşte să plece în Germania, unde, spune ea, se plăteşte şi mai bine.

Antoneta Feraru, cursantă: Sunt cerinţe şi în fabrici şi în case la persoane, că acum asta se cere.
Reporter: În ţară de ce nu rămâneţi?
Antoneta Feraru, cursantă: Sunt mici salariile şi nu reuşim să ne ajungem cu banii în România.

Statul român plăteşte lunar 400 de lei pentru fiecare şomer care învaţă o limba străină. Nu la fel de ieftine sunt însă cursurile de cameriste, sudori sau motostivuitori, care costă chiar şi 4.000 de lei de persoană. Toate sunt finanţate din fondul de şomaj al Agenţiilor pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Rodica Stoian, profesor: “Vor învaţa să aibă o conversaţie uzuală, ceva noţiuni de gramatică şi acest certificat le va folosi în orice domeniu, pentru că lexicul pe care îl abordăm la curs nu este exclusiv pentru turism sau pentru comerţ. Încercăm să acoperim toată gama. Sunt certificate recunoscute în UE.”

Cei mai mulţi dintre cursanţi recunosc că nu vor să rămână să muncească în ţară, ci vor să plece în străinătate. În Italia sau în Germania, spre exemplu, un îngrijitor câştigă în jur de o mie de euro pe luna, iar masa şi cazarea sunt asigurate, aşa că salariul poate fi pus uşor deoparte.

Oficialii se declara învinşi de sistem. Cursurile de calificare se organizează la cererea angajatorilor din România, pe banii statului, însă odată şcoliţi, nimeni nu îi poate obligă pe absolvenţi să rămână în ţară.

Gheorghe Busu, directorul AJOFM Constanţa: “Nici agenţii economici nu ştiu să şi-i păstreze şi persoanele în căutarea unui loc de muncă sunt interesate de câştiguri mai mari, cameriste am făcut 30, 28 au plecat afară. E cerere pe piaţă muncii de cameriste. Iar fac cameriste, iar pleacă afară.”

Peste 9.7 milioane de români lucrează în prezent în străinătate, potrivit statisticilor. Iar ţară noastră se confruntă cu o adevărată criză de personal, în special de muncitori calificati.

Ultimile din

Mergi la SUS