Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Secretele amazoanelor, femeile care au înfiorat lumea antică! Cât de temute erau cele mai faimoase femei războinice

in Curiozitati de

Amazoanele au fost membre ale unui celebru trib antic de femei, însă mărturiile despre existenţa lor s-au păstrat doar în legendele unor autori ai vremii.

Amazoanele ar fi locuit într-un ţinut din nordul Mării Negre şi s-au înrudit cu popoarele sciţilor şi sarmaţilor, care în Antichitate au ocupat şi zone din actualul teritoriu al României. Unii istorici au susţinut că legendele războinicelor antice, create de autori greci ca Herodot şi Apollonius, nu sunt cu totul neadevărate, descoperirile arheologice din ultimele decenii venind în sprijinul lor.

Cât de periculoase erau

Amazoanele erau înfăţişate în poemele antice ca o hoardă de femei războinice care luptau împotriva bărbaţilor şi cu care conflictul era deosebit de periculos, chiar şi pentru eroii cei mai viteji ai legdendelor antice. Autorii din Grecia antică nu aveau îndoieli că războinicele puteau distruge întreaga populaţie de bărbaţi adulţi şi că nu exista o apărare eficientă împotriva lor.

Ar fi avut două regine

Femeile guvernau triburile, care ar fi avut, potrivit unor autori, două regine, una pentru apărare şi război şi una pentru treburile interne. Amazoanele au făcut numeroase expediţii cuceritoare în teritoriile vecine.

Cum luptau amazoanele

Amazoanele luptau atât călare, cât şi pe jos. Purtau scuturi în formă de frunză de iederă sau de semilună şi erau dotate cu suliţe, arcuri, topoare şi săbii. Mânerele săbilor şi pumnalelor erau mai scurte decât cele găsite în mormintele bărbaţilor, susţineau arheologii.

Erau mutilate pentru vigoare

Ca să fie mai îndemânatice, îndată ce năşteau le era ars sânul drept. „De aceea pieptul lor devine ca la bărbaţi, iar mâna nu e stânjenită, când o întind ca să lovească. Datoria tinerelor fete este să tragă cu arcul, să călărească şi să vâneze”, informa autorul antic Pomponius Mela.

Îngropate alături de caii lor

Începând din anii 1950, zeci de morminte antice de femei înhumate alături de arme şi echipament militar au fost descoperite în urma săpăturilor arheologice desfăşurate pe teritoriul Kazahstanului. Unii arheologi au indicat că ele au fost ale legendarelro amzoane. Mormintele conţineau şi armuri, arme şi hamuri de cai. Unii istorici au susţinut că amazoanele erau îngropate alături de caii lor.

Cum se îmbrăcau

Hainele lor erau compuse, de obicei, dintr-o o tunică scurtă, deseori deschisă pe o parte pentru a afişa figura femeii, din pantaloni lungi, strâmţi şi încălţări uşoare şi armură. Amazoanele îşi protejau pielea de temperaturile extreme ale stepelor şi de durerile provocate de călărie, prin aplicarea unor unguente pe bază de grăsime, afirmau alţi autori antici.

Citeste mai mult pe Adevarul.ro


Ultimile din

CULTURA ZMEURULUI

Zmeurul este un semiarbust valoros care creste spontan in tara noastra dar
Mergi la SUS