Se întâmplă din nou: Unele dintre CELE MAI FOLOSITE MEDICAMENTE au fost INTERZISE

in Sanatate de

După întreg scandalul de săptămâna trecută în urma retragerii de pe piață a Eurespalului și a Epistatului, alte produse farmaceutice care conțin fenspiridă, sunt pe cale de a fi interzise.

Hotărârea vine după ce, studii recente au arătat că „substanța interzisă” poate provoca afecțiuni cardiace. Aceste tipuri de medicamente sunt autorizate prin procedură națională în Bulgaria, Franța, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia și România și se găsesc sub denumiri comerciale diferite – Elofen, Epistat, Eurefin, Eurespal, Fenspogal, Fosidal, Pulneo, fiind folosite în tratamentul tusei, sub formă de sirop și pastile.

Decizia a venit după ce, în ultimii ani, mai mulți pacienți care au folosit aceste substanțe, au raportat tulburări bruște ale ritmului cardiac. Până la finalizarea noilor teste, Agenția Europeană a Medicamentului a pus sub carantină medicamentele cu fenispiridă. Spre deosebire de alte țări, unde oamenii au fost îndemnați să meargă la farmacii pentru a preda pastilele și a le fi returnați banii, în România „rămâne doar ca pacienții să întrerupă imediat orice tratament cu această substanță, iar ulterior să ceară medicului de familie un înlocuitor”, a declarat pentru EVZ, purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, Anca Crupariu.