Se dezlănțuie revolta procurorilor împotriva lui Toader. Cristi Danileț spune că la protest sunt așteptați și judecătorii

in ExtraNews de

Judecătorul Cristian Danileț atrage atenția, pe Facebook, asupra a două lucruri care nu ar fi tocmai în regulă: ministrul Justiției vrea să fie cel mai puternic om din sistemul de Justiție, iar principalul intrument folosit de el să fie o instituție care este contrară ideii de justiție. Și într-un caz și în celălalt, drumul este greșit.

”Cred că este clar pentru toată lumea că politicul, prin mâna ministrului justiției, vrea să preia în totalitate controlul asupra justiției penale. Instrumentele cele mai important sunt două: Parchetul, pentru că investighează dosarele cu politicieni și oameni de afaceri, respectiv organele care anchetează magistrații (Inspecția Judiciară și SIIJ nou creată). Cu alte cuvinte, cine poate numi dar mai ales revoca șefii parchetelor, respectiv șefii organelor de anchetare a magistraților, ține în mână tot sistemul. Prin modificările aduse legilor justiției și prin OUG adoptată ieri, toată această putere este transferată ministrului justiției. El este cel mai puternic om din sistemul de justiție deși el nu trebuie să facă parte din sistemul de justiție, ci el este parte din sistemul de execuție al statului. În atare condiții, se impune o reacție a magistraților care în opinia mea nu se mai pot limita doar la comunicate și îngrijorări exprimate în scris. Mâine se convoacă toate adunările generale ale parchetelor din România, la cererea secției de procurori a CSM. Până la această oră nu există vreo reacție din partea judecătorilor din CSM”, scrie judecătorul Cristian Danileț pe Facebook.