Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Se caută bucătari, cameriste, ospătari şi barmani! Puţini români sunt însă dornici să lucreze în domeniu, aşa că să nu vă miraţi dacă veţi fi serviţi pe Valea Prahovei de nepalezi, vietnamezi sau thailandezi

in ExtraNews de

Odată cu primele zăpezi la munte, împătimiţii sporturilor de iarnă se gândesc la primele ture de schi. Hotelierii sunt însă disperaţi: nu au destui angajaţi cu care să-şi întâmpine clienţii.

Se caută bucătari, cameriste, ospătari şi barmani. Managerii de hotel ar fi tentanţi chiar să ia oameni de pe stradă, pe care să-i înveţe meserie. Puţini români sunt însă dornici să lucreze în domeniu, aşa că să nu vă miraţi dacă la iarnă veţi fi serviţi pe Valea Prahovei de nepalezi, vietnamezi sau thailandezi.

Site-urile de recrutare şi târgurile de job-uri sunt pline de oferte din industria ospitalităţii. Numai la Braşov e nevoie în acest moment de aproximativ 60 de bucătari, tot atâţia ospătari, 40 de cameriste, plus alte zeci de lucrători necesari într-un hotel.

Romina Avram, manager de resurse umane: ″Avem nevoie undeva la 10 oameni pe parte de bucătărie. Şi-au depus CV-ul vreo 10 oameni, dar având în vedere că jumătate din aceştia nu se vor prezenta la interviuri şi din cei care se prezintă încă jumătate nu mai vin efectiv, şansele de a angaja sunt cam de 2, realist.″⁣

Un tânăr a lucrat mai mulţi ani ca ospătar şi manager de restaurant la Ritz-Carlton, în Caraibe. A decis să se întoarcă în ţară, iar acum caută de lucru. A lăsat în urmă un salariu de 4.000 de dolari pe luna.

Adrian Fărcaș: ”Faci 4.000 de dolari, dar cheltuiești 4.000 de dolari. Prefer să fiu acasă, alături de prieteni, de lume.”

Ca să acopere măcar o parte din necesar, la Braşov, a apărut prima şcoală de formare profesională duală. Un colegiu pregăteşte 120 de bucătari, ospătari şi lucrători hotelieri. Elevii fac puţină teorie, dar foarte multă practică la angajatorii parteneri şi primesc şi o bursă lunară de 400 de lei.

Învăţământul dual nu rezolvă deocamdată problema. E nevoie de mult mai mulţi angajaţi, iar angajatorii trebuie să fie atenţi la cum îi atrag şi ce fac ca să-i păstreze.

În disperare de cauza, multe hoteluri din Poiana Braşov şi-au adus angajaţi din Thailanda şi Nepal, iar acum se gândesc să caute şi în Vietnam.

Ultimile din

Mergi la SUS