Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Romanii sigur nu o sa distribuie asa ceva! Alpinistul Horia Colibăşanu a urcat pe Everest (8.848 metri), fără oxigen suplimentar şi fără sprijinul şerpaşilor

in Educational de

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a reuşit să ajungă pe cel mai înalt vârf din lume, Everest (8.848 metri).

Horia Colibăşanu a reuşit. A urcat pe cel mai înalt vârf din lume, pe Everest, la 8.848 de metri. Performanţa a fost realizată după o escaladare obositoare de 12 ore, ultima tabără a lui Horia fiind la 8.300 metri.

„A fost foarte, foarte greu. Teribil de greu. A fost foarte, foarte frig. Şi lung. Dar în fine, s-a terminat! De partea cealaltă a vârfului se văd expediţiile care urcă pe ruta sudică. Fac pozele de pe vârf şi cobor. Sunt rupt, trebuie să mă întorc pentru că e foarte frig”, au fost primele cuvinte transmise de Horia Colibăşanu, de pe vârf.

Horia Colibăşanu a realizat cea mai mare performanţă românească în alpinism, având în vedere că ascensiunea s-a desfăşurat fără ajutor suplimentar (oxigen şi şerpaşi).

Horia a plecat în expediţie cu Ralf Dujmovits, cel mai experimentat alpinist din Germania. Românul a urcat însă singur pe vârf, luând decizia să plece mai repede să evite îmbulzeala, să îşi reducă timpul de expunere la mare înălţime şi să îşi dea timp în caz de vreme nefavorabilă să încerce ascensiunea de mai multe ori.
Urmează ca Horia să coboare la o altitudine sub 8.000 de metri pentru a se odihni, această etapă a expediţiei fiind importantă şi riscantă având în vedere că este foarte obosit.

Este al optulea „optmiar” cucerit de medicul stomatolog din Timişoara. Dorinţa alpinistului este să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri.

Sportivul timişorean a plecat în expediţia din Himalaya, în 7 aprilie. Prima fază de aclimatizare a avut loc în tabăra de bază de la 5.000 de metri. După aproximativ o săptămână, Horia a urcat în tabăra de bază avansată (6.400 metri) unde a stat cel mai mult pentru aclimatizare şi antrenamente.

Periodic, pentru refacerea organismului, a mai coborât în tabăra de bază. Ziua de vârf, în funcţie de prognoza meteo, a fost programată în intervalul 18 – 22 mai.

Mesaje de felicitare pentru un Cetăţean de Onoare al Timişoarei

„Felicitări, Horia Colibăşanu! Astăzi, alpinistul timişorean a reuşit performanţa de a urca pe Everest, înregistrând o premieră pentru România în stilul alpinismului pur, după o ascensiune dificilă care a durat 12 ore. Suntem mândri că suntem parteneri în această remarcabilă expediţie românească pe Everest, cea de-a 19 expediţie internaţională a lui Horia Colibăşanu, în care a cucerit cel de-al optulea vârf de peste opt mii de metri pe care sportivul îl are acum în palmares. Succesul său este o victorie a curajului şi a tenacităţii. Horia Colibăşanu este Cetăţean de Onoare al Timişoarei, titlu ce i-a fost conferit pentru întreaga activitate sportivă şi pentru contribuţia sa la creşterea renumelui Timişoarei în ţară şi în lume. Acum, prin noua sa performanţă, ne dovedeşte, încă o dată, că merită cu prisosinţă această distincţie a oraşului nostru, căruia îi face cinste. Mult succes, Horia, în continuare”, a transmis Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei, pe pagina sa de Facebook.

Ultimile din

Mergi la SUS