Românii merg cu diplome în străinătate și ajung să lucreze în saloane sau în cafenele

in Diverse
DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Diplomele obținute la terminarea facultății nu prea îi ajută, din păcate, pe românii plecați să muncească în străinătate.

Jumătate dintre ei acceptă slujbe inferioare calificării, arată un raport realizat la cererea ministerului de Externe.

Angajatorii străini nu au încredere în studiile și experiența trecute în CV-ul românilor, așa că atunci când fac selecția, alții au prioritate.

Mădălina a absolvit facultatea de geografie din Bucureşti. A lucrat în turism şase ani, până când s-a mutat în Germania. Acolo, a încercat să se angajeze tot la o agenţie de turism, dar nu a reuşit. Aşa că acum administrează un salon de cosmetică.

Mădălina Dinu, emigrant: ”Am înţeles că nu am nicio şansă. În afară de procedura asta greoaie de recunoaştere a diplomei, aş mai fi avut nevoie de încă trei ani de studii suplimentari. Nici experienţa din România nu mi-ar fi fost recunoscută, ar fi trebuit să o iau de pe o treaptă inferioară şi uşor, uşor să evoluez. Ceea ce ar fi durat foarte mult.”

De aceleaşi probleme s-a lovit şi Bianca. A studiat sociologia, dar acum este lucrează într-o cafenea din Anglia.

Bianca Ionescu, emigrant: ”Îţi cer mult mai mult decât o simplă diploma, un fel de practică, alte diplome care să demonstreze că eşti destul de apt să poţi duce o firmă.”

Jumătate dintre românii care au emigrat lucrează pe posturi inferioare pregătirii lor. Specialiştii Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică au identificat şi principalele cauze: în primul rând, abilităţile şi competentele dobândite în România nu sunt uşor recunoscute în străinătate.

Oana Cârstea, specialist recrutare: ”Lipsa de încredere…se gândesc că poate nu sunt foarte bine pregătiţi şi atunci mai trebuie să mai continue şi acolo iarăşi, poate nu toţi cei trei, patru ani, dar să mai facă încă un curs”.

În plus, romanii au acces limitat la reţelele profesionale şi nu stăpânesc perfect noua limbă.

Andreea Câmpan, specialist HR: “Nivelul de limba cerut în străinătate nu prea se obţine aici în ţară, astfel încât le e foarte greu când ajung acolo la un interviu de angajare să performeze astfel încât să fie angajaţi din prima.”

Doar 18% dintre emigranţii romani ocupa funcţii înalt calificate, cum ar fi cea de manager. Aproximativ 26% lucrează pe posturi de necalificaţi. Procentul ajunge la 38% în Spania. Chiar şi aşa, sunt mulţumiţi, pentru că nivelul lor de trăi creşte.

Ioan Hosu, sociolog: ”În foarte multe alte situaţii cei care decid să plece se supraevaluează. Oamenii decid să plece pentru că ei evaluează o serie întreagă de factori situaţia familială, situaţia comunităţii din care provin.”

Spre deosebire de români, emigranţii din ţările vecine precum Bulgaria, Republica Moldova sau Ucraina, sunt mai pretenţioşi şi se pregătesc mai bine atunci când decid să se stabilească în altă ţară. Doar un sfert accepta job-uri pentru care sunt supracalificati.

Comentarii

DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Loading...