Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

România, spulberată cu puterea unui uragan: ”Dumnezeule!”. Doi frați au murit loviți de trăsnet, o femeie strivită de copac

in ExtraNews de

Furtunile puternice au răvășit mare parte din țară. Doi frați care s-au ascuns sub un copac au murit loviți de trăsnet, în Botoșani. Pe Transalpina un copac a strivit o mașină și a omorât o femeie de 64 de ani aflată în interior.

Iar la Oradea vântul a bătut cu peste 140 de km pe oră. 26 de persoane au ajuns la spital lovite de materiale aruncate în aer de vijelie. Pompierii au anunțat un număr record de intervenții: peste 2.000.

Furtuna iscată marți seară în Oradea a luat pe sus bucăți din acoperișuri, care au lovit mașini și chiar trecători. În câteva ore, 400 de apeluri au fost primite la 112, doar în acest oraș. 26 de locuitori au ajuns la spital loviți de lucruri aruncate prin aer. O persoană a fost rănită de cioburile geamurilor sparte. Într-un local în care sunt organizate petreceri, vântul a făcut ferestrele praf.

Hai să mergem de lângă geamuri mai bine!„.

Aoleu!”.

Ne putem pune cu forța naturii? Ia uite ce a făcut în Oradea, tot, tot, tot„.

Vântul a suflat cu o viteză năucitoare, comparabilă cu cea a unui uragan.

”Nenorocire! Groaznic!”

Rodica Lungu, meteorolog: ”La Oradea a fost un vânt de 140-144 km la oră, o vijelie puternică„.

Vai! A picat copacul! Vai de mine, că a picat copacul!”.

Doamne, Dumnezeule, știu că tu ești în toate astea!”.

Nenorocire! Groaznic!”.

Și pe Transalpina, vântul a bătut cu putere, iar între Tău și barajul Oașa, un copac a căzut peste o mașină și a ucis o femeie de 64 de ani, aflată pe locul din dreapta.

Martor: ”S-a rupt copacul și a căzut, era o femeie în mașină și a murit„.

Martor: ”Vijelie puternică a fost„.

Iar în Botoșani, o femeie de 45 de ani și fratele ei de 52 au fost găsiți fără viață pe un câmp. S-au ascuns de furtună sub un copac, dar acesta a fost lovit de trăsnet și au murit pe loc.

În schimb, la Vaslui, a fost pericol de explozie, după ce vântul a luat pe sus o bucată din acoperișul unui restaurant și l-a aruncat în benzinăria din apropiere. Un rezervor cu GPL s-a fisurat, iar pompierii au fost chemati de urgență.

Peste 2.000 de apeluri la 112, în ultimele 24 de ore

O altă bucată din acoperiș – purtată mai bine de 100 de metri de vânt – a lovit și un autobuz aflat în stație, în care se aflau trei călători și șoferul. Geamurile s-au făcut țăndări.

Pompieri: „Stânga-dreapta încoace! Drept, drept, drept! Gata, ați scăpat. Dați mai în față!”.

Într-o comuna din Bistrița – Năsăud, 30 de acoperișuri au fost distruse de furtună.

Și într-o pădure de la marginea orașului Baia Mare, zeci de brazi au fost trântiți la pământ sau pe liniile de curent.

L-o adus pe sârme, mai rar așa ceva„.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat intervenții record în ultimele 24 de ore: mai mult de 2.000. Peste o sută de mașini, 36 de case și 14 blocuri au fost afectate de vijelii.

Iar pericolul nu a trecut. Aproape toată țara e sub cod galben și portocaliu de vijelii puternice până după miezul nopții. Vor fi descărcări electrice, grindină și rafale de vânt până la 100 de km pe oră. De joi, vremea se răcește cu cel puțin 10 grade Celsius.

AutoriDaniel Preda, Daniel Moldovan, Cătălina Vieru, Ioan Vrâncean, Adina Timiș, Elena Bejinaru, Gina Obrejan

Ultimile din

Mergi la SUS