Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

România are cel mai mare risc de sărăcie din Uniunea Europeană în cazul persoanelor ocupate

in ExtraNews de

În timp ce media din Uniunea Europeană la riscul de sărăcie la persoanele ocupate era în 2016 de 9,6%, în România procentul era aproape dublu, de 18,9%, arată datele publicate de Eurostat, potrivit capital.ro

România are cel mai mare risc de sărăcie la persoanele ocupate din UE. La nivelul UE, riscul de sărăcie la persoanele ocupate a crescut constat în ultimii ani, de la 8,3% în 2010 la 9,6% în 2016.

Această tendinţă de creştere s-a înregistrat în majoritatea statelor membre, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în Ungaria (de 4,3%), Bulgaria (3,7%), Estonia (3,1%), Germania (2,3 %), Italia şi Spania (2,2%).

Următoarele ţări că un risc mare de sărăcie la persoanele ocupate sunt Grecia (14,1%), Spania (13,1%), Luxemburg (12%), Italia (11,7%) şi Bulgaria (11,4%). La polul opus, cel mai mic risc de sărăcie în rândul persoanelor ocupate se regăseşte în Finlanda (3,1%), Cehia (3,8%), Belgia (4,7%) şi Irlanda (4,8%), potrivit Agerpres.

Riscul de sărăcie la persoanele ocupate este influenţat foarte mult de tipul de contract de muncă: acest risc este de două ori mai mare pentru cei care lucrează în regim part-time decât cei care lucrează full time şi de aproape trei ori mai mare pentru cei care au locuri de muncă temporare decât cei cu locuri de muncă permanente.

Repartiţia pe sexe arată că bărbaţii ocupaţi au un risc mai mare de sărăcie decât femeile ocupate, 10% respectiv 9,1% în UE, în timp ce în România riscul este mult mai mare, 21,5% în cazul bărbaţilor respectiv 15,2% în cazul femeilor.

Doar în nouă state membre UE riscul de sărăcie la persoanele ocupate a scăzut în 2016 comparativ cu 2010, cele mai mari progrese fiind înregistrate în Lituania (de la 12,6% în 2010 la 8,5% în 2016, scădere de 4,1 puncte procentuale), urmată de Danemarca (scădere cu 1,2 puncte procentuale), Letonia (1,1 puncte procentuale) şi Suedia (1,0 puncte procentuale).

Un raport îngrijorător legat de România a fost făcut public luna aceasta și de Comisia Europeană, care a arătat că în România oferta de forţă de muncă şi de competenţe nu ţine pasul cu nevoile mereu în schimbare din sectorul economic, gradul de sărăcie e în creştere, iar inegalitatea în materie de venituri se menţine la un nivel înalt.

Sursa: capital.ro

Ultimile din

Mergi la SUS