Românca Aurora Gruescu a fost prima femeie de pe mapamond care a reușit să devină inginer silvicultor. Din acest motiv a intrat și în Cartea Recordurilor!

in Educational de

Prima femeie din lume care a devenit inginer silvicultor a fost o conațională de-a noastră, născută la începutul secolului trecut în Moldova, într-o familie de dacăli. Numele său este Aurora Gruescu (1914-2005). În același timp, este prima femeie din România al cărei nume a fost înscris în Cartea Recordurilor. În urmă cu 20 de ani, Aurora Gruescu a fost declarată „Personalitatea Anului” de către Institutul Biografic American.

Așa cum ea însăși mărturisea în ultima parte a vieții, Aurora Gruescu și-a dorit încă din copilărie să lucreze în domeniul silviculturii. După finalizarea studiilor liceale, părinții au îndrumat-o către facultatea de medicină, la care a fost admisă, dar în aceeași perioadă a participat la un examen de admitere la facultatea de silvicultură, încercarea sa fiind încununată de succes.

Tânăra a optat pentru silvicultură, stârnind numeroase nemulțumiri. Atât unii dintre colegii de facultate, cât și anumiți profesori făceau tot posibilul pentru a o determina pe tânără să renunțe. Spuneau că silvicultura este un domeniu rezervat bărbaților, că presupune multă muncă de teren într-un mediu dur, mai puțin prielnic unei tinere femei.

Însă fiica de învățător nu s-a lăsat intimidată ori convinsă. Din contră, tentativele de descurajare au ambiționat-o și mai mult. Unii dintre colegi nici măcar nu voiau să-i vorbească iar decanul facultății îi încuraja să-și marginalizeze colega. După absolvire și angajare, s-au mai schimbat lucrurile, fiind acceptată mai ușor în mediul profesional.

Aurora Gruescu a activat ca inginer silvicultor vreme de 35 de ani, începând cu anul 1938. Ambițioasa ingineră a fost implicată în aplicarea primului plan de împădurire realizat la nivel național, ce privea o suprafață de o sută de mii de hectare. A ieșit în evidență și în operațiunile de distrugere a dăunătorilor care afectau suprafețele forestiere.

Pe când era doar o școlăriță, având vârsta de 10 ani, Aurora Gruescu a participat la o excursie menită să îmbogățească cunoștințele copiilor despre Natură și de despre Eroii Neamului, împreună cu părintele său și alți copii din localitatea natală, Oituz. În acea excursie au făcut un popas într-un luminiș, în mijloc de codru, pentru a lua prânzul. Cea care avea să devină prima femeie inginer silvic din România și din lume a fost atât de tulburată de frumusețea acelui colț de Rai, încât a făcut un tainic legământ, în sufletul său. Și-a promis că, în viața adultă, va lucra în pădure și pentru pădure. Și s-a ținut de cuvânt, devenind o admirabilă profesionistă în domeniul silvic.