Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Reuniune de urgenţă la ONU: Consiliul de Securitate dezbate decizia lui Trump privind Ierusalimul drept capitală a Israelului

in Extern de

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgență vineri, pentru a dezbate asupra deciziei președintelui american Donald Trump de a recunoaște unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului, informează AFP.

Această decizie a provocat furie în lumea arabă și a a fost dezaprobată de partenerii Washingtonului.

Întrebat cu privire la ce ar trebui așteptat de la această reuniune cerută de opt țări din Consiliu, un diplomat a răspuns: „nimic”. Un altul a declarat că aceasta va arăta „izolarea” SUA în acest dosar.

Opt țări, dintre care patru europene, două sud-americane și două africane, au cerut miercuri o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate după decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului. „Misiunile Boliviei, Egiptului, Franței, Italiei, Senegalului, Suediei, Marii Britanii și Uruguayului cer președinției” nipone a Consiliului de Securitate „să organizeze o reuniune de urgență a Consiliului, cu un expozeu al secretarului general, înainte de sfârșitul săptămânii”, informa un comunicat al misiunii suedeze.

La rândul său, coordonatorul special al ONU pentru procesul de pace în Orientul Mijlociu (OM), Nikolai Mladenov, a declarat vineri în cadrul Consiliului de Securitate că ONU este „extrem de îngrijorată de riscurile privind o escaladare violentă” a situației, după decizia lui Trump.

„Din 6 până în 8 decembrie” sunt anunțate „trei zile ale mâniei”, a adăugat el în timpul unei legături video din Ierusalim, atenționând împotriva riscului ca această decizie să provoace „o radicalizare religioasă”. Oficialul ONU le-a cerut liderilor întregii lumi „să dea dovadă de înțelepciune” pentru a readuce calmul în regiune.

Sursa: Agerpres

credius.ro

Ultimile din

Mergi la SUS