Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Rețetă de varză murată pentru iarna. Trucuri utile

in Retete de

Varza murată este una dintre delicatesele pe care, toamna, gospodinele se apucă de pregătit, pentru a avea în timpul iernii materie primă pentru sarmale dar și pentru salate. Varza murată este utilă pe timpul iernii, și nu numai, la sarmale, dar și în alte preprate culinare. Iată care este rețeta de varză murată.

Pentru a fi sigură că ai un rezultat de nota 10, trebuie să ţii cont de fiecare detaliu al reţetei pentru varza murata.

  • Verzele se aleg după subțirimea foilor, care, totodată, trebuie să nu fie cu mult mai mari de-o palmă.
  • Apoi trebuie spălate și scobite de cotor, iar în loc se pune o lingură de sare. Apoi se așează verzele în butoi: un rând de verze, un rând de sare grunjoasă.
  • În unele părți ale Banatului, printre verze se mai pun și foi gata tocate, numai bune de călit la iarnă.
  • După ce este umplut butoiul, se adaugă hrean, bețe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, care colorează zeamă, piper și cimbru.
  • După ce este încheiată operațiunea de punere a bunătăților în butoi, se acoperă și se lasă 3 zile fără apa, că să se aşeze”.
  • După aceea se toarnă apa proaspătă și se pitroceste o data la 3 zile până se acreste, adică se suflă aer în butoi cu ajutorul unei țevi sau al unui furtun.  Pentru că verzele să fie mereu scufundate în saramură, deasupra se așează niște teascuri peste care se pune o piatră.
  • În funcție de locul în care este așezat butoiul în gospodărie, mai cald ori mai rece, varză murată astfel ajunge la savoarea deplină în aproximativ o lună.

Varza murata . După ce le-ai aşezat, pregăteşe saramura. Calculează a fiecare litru de apă la temperatura camerei câte 1 lingură de sare grunjoasă şi ai grijă ca aceasta să acopere varza şi să depăşească nivelul verzei cu 5-10 cm.

Deasupra se pune un grătar din lemn peste care se aşează o piatră de râu. Apoi, din trei în trei zile, timp de două săptămâni, se pritoceşte pentru a nu deveni cleioasă şi pentru a nu capata un gust şi un miros neplăcut. Depoziteaz-o la temperatura camerei în această perioadă şi abia apoi o poţi muta în cămară sau în beci la rece.

Varza murata – Cum se pritoceşte varza : Pentru pritocirea verzei ai nevoie de de un furtun şi o găleată. Furtunul se bagă până când atinge fundul butoiului şi apoi se trage un pic în sus, altfel nu ai cum să scoţi apa. Se trage apă prin furtun şi se scot tot atâtea găleţi câte au intrat prima oară. Aşadar se scot găleţile de saramură cu furtunul de pe fundul butoiului şi se pun la loc tot atâtea. Aveţi grijă să faceţi acest lucru timp de 2 săptămâni, din 3 în 3 zile pentru a avea cea mai bună varza murata..

Cele mai bune murături

Ca să ai parte de murături sănătoase trebuie ca legumele pe care le pui la murat să fi fost proaspete, sănătoase, nepătate şi neatinse de brumă. Ele păstrează vitaminele rezistente la fermentaţie şi împrumută şi beneficiile celorlalte ingrediente folosite: mărar, hrean, frunze de ţelină, usturoi.

Ultimile din

Mergi la SUS