Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

PROFETUL, ARMINDENUL ȘI PELINUL

in Curiozitati de

1 mai este o zi importantă în calendarul popular, numită și Arminden, în care obiceiurile precreștine ale pământului se împletesc cu povestirile și îndemnurile biblice.

La început de florar (luna mai), îl prăznuim pe profetul Ieremia, cel care a anunțat Nașterea Mântuitorului din Fecioară, dar și Armindenul și Ziua pelinului, obiceiuri de primăvara întru apărarea gospodăriei, recoltelor, sănătății.

PROFEȚII, ÎNAINTEVĂZĂTORI

În aramaică, limba Vechiului Testament, profeții erau “vorbitorii” lui Dumnezeu, cei asupra cărora se pogorâse harul de a vedea și prevedea viitorul. “Voi pune cuvintele mele în gura sa și va spune tuturor ceea ce îi cer.” (Deuteronom 18, 18) Profeții primeau mesajele în vis, în tranșă sau chiar în stare de trezie, direct de la Dumnezeu, și le transmiteau apoi credincioșilor dorințele Sale. Primul profet, conform Bibliei, a fost Abraham. Ultimul profet este numit sfântul Ioan Botezătorul.

IEREMIA, VESTITORUL NAȘTERII

Unul dintre cei patru mari profeți ai Sfintei Scripturi (Isaia, Daniel, Ezechiel și Ieremia), Ieremia a început să prorocească de la 15 ani, în timpul împăratului Iosia, predicând pocăința. Regelui Ioachim, cel care i-a urmat la tron lui Iosia, i-a prorocit ca înmormântarea îi va semana cu a unui măgar, adică va fi aruncat în afara zidurilor cetății, fără a se sinchisi cineva să-l îngroape. Și chiar așa a fost. După ce Nabucodonosor, împăratul Babilonului, a cucerit Iudeea, îngroziți de cruzimea babilonienilor, evreii au fugit în Egipt. Și-au luat și profetul, pe Ieremia, pe care, în loc să-l asculte, l-au condamnat la moarte prin lapidare. Ultimele cuvinte ale profetului au fost despre venirea Mântuitorului. “Se cade ca idolii să cadă și tot ce este făcut de mâini să se sfărâme, întru acea vreme când va veni aici o maică Fecioară cu un Prunc născut în peșteră și pus în iesle.” (Viețile sfinților)

“Sfârșitul lui Ieremia a fost mucenicesc. Căci, după ce a prorocit că împăratul Babilonului are să vină asupra Egiptului și pe tot pământul să-l piardă și pe iudeii care se așezaseră acolo; atunci poporul evreiesc, mâniindu-se pe sfântul Ieremia, l-au omorât cu pietre.” (Viețile sfinților)

PRIGONIREA LUI IISUS

Obiceiul de Arminden (armindeni se numesc crenguțele verzi sau chiar pomișorii care, în prima zi de mai, se înfing în fața porții, în curte sau chiar în mijlocul satului) este vechi, dinainte de creștinism, ramurile verzi fiind ofrande aduse zeului vegetației. După creștinare, țăranii l-au amintit și pe Iisus în poveștile despre ramurile cu pricina. “Voind să prindă pe Iisus Hristos, au pus ca semn înaintea locuinței lui o ramură verde. Dimineața, mergând spre casă unde a lăsat semnul, mare le-a fost mirarea văzând la toate casele un semn identic, încât n-au putut găsi casa în care locuia. Pentru păstrarea acelei amintiri s-ar pune armindenul.” (Antoaneta Olteanu, Calendarele românilor)  

“Iar cand Irod a văzut că a fost amăgit de magi, s-a mâniat foarte și, trimițând, a ucis pe toți pruncii care erau în Betleem și în toate hotarele lui, de doi ani și mai jos, după timpul pe care îl aflase de la magi”. (Matei 2, 16)

ZIUA PELINULUI

Femeile nu lucrează nici în ajun de Arminden, nici de 1 mai ca să se ferească gospodaria de vifor și ca grindina să nu se abată asupra satului. 1 mai este și ziua pelinului, plantă magică, respecctată de oameni pentru puterea ei împotriva farmecelor. De Arminden, au loc petreceri la iarbă verde (nu este nici pe departe un obicei socialist, ci mult mai vechi), unde se mănâncă miel și caș și se bea vin cu pelin, pentru schimbarea sângelui și apărarea de boli.

CE SE FACE, CE NU SE FACE

Tinerii se tăvălesc prin iarbă ca să le meargă bine tot anul.

Dimineața, toată lumea se spală pe față și pe mâini cu rouă ca să aibă noroc tot anul.

Se culege pelin și se pune la pălărie, la sân ori în buzunare, pentru a avea parte de sănătate și a fi apărat de rele. Pelinul recoltat de Arminden era un loc apreciat pentru tratarea malariei, durerilor de stomac, umflăturilor și bolilor de ochi.

Se strigă strigoii pe nume, ca să nu fure mana vitelor cu lapte și a holdelor.

Nu se înjură boii ca să fie sănătoși tot anul.

Știai?

Cuvântul grec “profet” înseamnă “vorbește înainte”, dar sensul evreiesc este de “dezvăluitor”.


Ultimile din

CULTURA ZMEURULUI

Zmeurul este un semiarbust valoros care creste spontan in tara noastra dar
Mergi la SUS