Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Primul elev din Tecuci admis la Oxford! Cinci mari universități britanice s-au bătut pe el

in Educational de

Dorian Muntean, multiplu medaliat la olimpiadele nationale de Chimie si de Stiintele Pamantului, absolvent al Colegiului National „Spiru Haret“ din Tecuci, judetul Galati, a fost admis la prestigioasa universitate britanica, unde va studia din aceasta toamna.

Orasul Tecuci a fost mai mereu un izvorator de talente. Stau marturie marile nume inscrise in cartea neamului, cum ar fi Vasile Parvan, Iorgu Iordan, Vintila Dongoroz sau Calistrat Hogas, dar si pleiada de tineri geniali care au aratat in ultimele doua decenii ca in orasul moldav se invata carte.

Ceea ce nu avea pana acum Tecuciul era un om scolit la celebra Universitate Oxford, insa acest capitol este pe cale sa se indeplineasca. Elevul Dorian Muntean (18 ani), absolvent al Colegiului National „Spiru Haret“ din localitate, a fost admis la prestigioasa universitate britanica, ale carei cursuri le va frecventa din aceasta toamna.

Colegii si profesorii spun despre Dorian ca este genial, insa el zambeste usor incurcat cand aude asta si spune ca este doar un tanar normal, dar care stie ce vrea. „Asa am fost mereu: determinat. In clasa I, invatatoarea mea a ramas siderata cand i-am spus ca vreau sa ma fac om de stiinta. Colegii mei aveau alegeri mai comune – politisti, avocati, cantareti sau crainici la televiziune – insa eu eram categoric: savant, ca sa aflu toate explicatiile fenomenelor naturii“, spune tanarul.

Tanarul tecucean a fost „vanat“ de cinci mari universitati britanice. S-a inscris la toate, a fost acceptat peste tot, insa a ales Oxford.

Oarecum surprinzator, Dorian Muntean nu se vede muncind departe de Romania. Este convins ca pregatirea profesionala este mai eficienta in strainatate, insa gandul lui se indreapta, dupa terminarea studiilor, catre tara natala. „Visul meu este sa fac cercetare. Vreau sa am, eventual, propriul meu laborator. Dealtfel, laboratoarele performante, in care poti sa inveti, m-au determinat sa studiez in strainatate. Stiam ca in Romania e mai greu sa faci asta in facultate“, declara tanarul.

Cat despre intoarcerea in Romania dupa finalizarea studiilor din Marea Britanie, Dorian nu lasa loc de indoiala si raspunde transant: nici nu se gandeste sa ramana acolo!

„Va marturisesc ca mi-ar placea sa lucrez in domeniul sintezei de medicamente, in special pentru antibiotice, intrucat este un domeniu cu multe provocari, dar si de o mare necesitate. Stim cu totii ca bacteriile au devenit foarte rezistente in ultimul timp, in distrugerea lor fiind loc de multe descoperiri“, spune Dorian Muntean.

Sursa: adevarul.ro

Ultimile din

Mergi la SUS