Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, mută Târgul din Piața Victoriei, însă îi critică dur pe protestatari. ”E începutul anarhiei”

in Politic de

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a reacționat, sâmbătă, față de manifestația din Piața Victoriei, în cadrul căreia protestatarii s-au declarat nemulțumiți că municipalitatea dorește organizarea unui Festival de colinde în fața Guvernului.

În acest context, ea a anunțat că Festivalul de colinde și târgul de Crăciun vor fi mutate în Piața Enescu.

„Am constatat cu amărăciune faptul că un eveniment aprobat conform legii de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfăşura, din cauza unor protestatari agresivi verbal şi fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat şi rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde. Constat că, de astăzi, putem marca începutul unei perioade în care Constituţia României şi legile ţării sunt călcate în picioare fără ca instituţiile centrale ale statului să reacţioneze. Asta înseamnă începutul anarhiei”, transmite Gabriela Firea, într-un comunicat de presă remis redacției.

În opinia sa, manifestațiile ar putea stabili un precedent, astfel că „dorește să tragă un semnal public de alarmă.”

„Dacă azi a fost împiedicată Primăria Capitalei să organizeze legal un eveniment într-un spaţiu public, ce aparţine tuturor bucureştenilor, mâine se pot întâmpla evenimente similare la Administraţia Prezidenţială, la Parlament, la alte instituţii publice care îi reprezintă pe toţi cetăţenii, indiferent de apartenenţa politică, criterii de gen, convingeri politice, categorie socială sau rasă. Este foarte grav ce s-a întâmplat astăzi şi, ca atare, trag un semnal public de alarmă”, mai susține primarul Capitalei.

Totodată, Gabriela Firea le-a transmis celor care au manifestat violent că „vor răspunde atât civil, cât și penal”.

„Am luat decizia de a muta Festivalul de colinde şi târgul de Crăciun într-o altă locaţie dar acest lucru nu rezolvă problema de fond. Legea a fost încălcată, un bărbat a fost bătut de un protestatar ilegal, oamenii legii au fost agresaţi fizic şi verbal, bunuri publice au fost distruse. Cei care au încălcat legea, vor răspunde pentru asta, atât civil cât şi penal (…) Spaţiul public este al tuturor, nu poate fi “rezervat” unui grup constituit ad-hoc sau, dimpotrivă, bine organizat. Există o legislaţie clară cu privire la adunările publice şi respectarea acestei legislaţii este obligatorie atât pentru cetăţeni cât şi pentru instituţiile care au atribuţii în menţinerea sau restabilirea ordinii publice. Cei care azi nu iau atitudine sunt responsabili pentru recrudescenta unor astfel de violente. Nu este vorba doar despre mine, ca primar general, ci despre climatul de insecuritate care se instaurează în Capitala României şi consecinţele nerespectării legii în ţara noastră”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Mai mult, ea a avertizat că „nu va mai tolera niciun fel de abatere de la litera legii”.

„În această ordine de idei, nu voi mai tolera niciun fel de abatere de la litera legii în ce priveşte manifestaţiile publice. Oricine este liber să protesteze, dar organizatorii manifestaţiilor trebuie să-şi asume responsabilitatea. Democraţia înseamnă libertate, dar în egală măsură şi responsabilitate. Legea e aceeaşi pentru toţi!”, a conchis primarul.

Reacția vine după ce, sâmbătă, câţiva protestatari au fost ridicaţi de jandarmi, în urma incidentelor din Piaţa Victoriei, unde manifestanţii au încercat să împiedice angajaţii Primăriei Capitalei să instaleze căsuţele pentru târgul de sărbători.

Primarul Gabriela Firea a explicat, miercuri, decizia de a organiza un târg de sărbători în Piaţa Victoriei, locul tradiţional de întâlnire a celor care protestează faţă de legile justiţiei şi cer demisia Guvernului, afirmând că „accentul trebuie pus pe lucrurile care ne unesc, şi nu pe cele care ne dezbină”.

Sursa: stirileprotv.ro

Ultimile din

Mergi la SUS