Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Previziunile economistilor! Avem in fata un an greu, cu scumpiri masive, rate mai mari si un euro in crestere

in ExtraNews de

Avem in fata un an greu, cu scumpirirate mai mari si un euro in crestere, prevad economistii. Dobanzile la credite s-au marit deja, in vreme ce nici euro si nici preturile la rafturi nu stau pe loc.

Guvernul este optimist si vede o crestere economica sanatoasa, din care insa romanii se vor alege cu prea putin, spun specialistii.

Pana in vara, cel putin, leul ne va da motive de emotii. Specialistii financiari prevad ca isi va continua deprecierea fata de moneda europeana.

Leul a tot slabit in ultimele doua luni, iar acum vedem ca la unele case de schimb moneda europeana costa 4 lei si 65 de bani, iar in urmatoarele luni, spun specialistii, am putea vedea un euro si mai scump, de 4 lei si 73 de bani scrie bzi.ro

Cei cu credite vor avea o grija si cu dobanzile bancare. Economistii spun ca indicele ROBOR, in functie de care sunt calculate dobanzile la imprumuturile in lei, va depasi 3%. Asta inseamna cu un procent in plus fata de nivelul actual. Alti analisti prevad chiar ca nivelul ROBOR va fi dublu fata de cel de acum.

Pe hartie, diferenta intre procente poate parea mica, dar in bugetul unei familii asta inseamna zeci sau chiar sute de lei platite in plus la fiecare rata.

De exemplu, un roman cu un credit ″Prima Casa″⁣, care platea in vara o rata de 945 de lei, achita acum bancii cu 180 de lei mai mult, dupa cresterea ROBOR.

Cum ROBOR nu va reveni la minimele istorice prea curand, specialistii le recomanda celor care vor sa ia credite sa isi faca bine calculele.

Liviu Andrei, broker de credite: ’’Un Robor de 2% cred ca este o cotatie normala. Venitul familiei ar trebui calculat in asa fel incat rata sa nu depaseasca 40% din venitul total, astfel incat, in momentul cresterii euro sau a ROBOR, acea crestere sa nu fie mai mare de 10% decat rata initiala.″

Economistii mai estimeaza ca vom da mai multi bani si pentru cumparaturile de zi cu zi.

Inflatia va creste la 3,4%, ceea ce inseamna ca vom plati mai mult in magazine, la pompa, dar si cand mergem in vacanta.

Adrian Codirlasu, presedintele CFA Romania: ”Crescand inflatia, care duce la o majorare a ratelor de dobanda, automat preturile din economie cresc, insa pe de alta parte avem majorarea de salarii, deci aceasta crestere de costuri este compensata de cresterea de venituri.″

Asadar, multi romani ar putea constata in cateva luni ca majorarile salariale vor fi anulate de scumpiri si de slabirea leului.

Guvernul e insa optimist – economia noastra va avea o crestere economica solida, de 5,5% fata de 2017.


Ultimile din

Mergi la SUS