Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Presa straina dupa inca o demitere a premierului! Romania, descrisa ca o tara din lumea a treia

in Politic de

Romania si-a pierdut al doilea premier in sapte luni, dupa ce partidul lui Mihai Tudose i-a retras acestuia sprijinul, scria BBC luni seara. Postul public de televiziune din Marea Britanie noteaza ca, la fel ca predecesorul sau Sorin Grindeanu, si Mihai Tudose a fost victima unei batalii in cadrul partidului.

Si Deutsche Welle si express.co.uk scriu despre demisia lui Tudose, care a pierdut sprijinul politic si lupta cu presedintele partidului, Liviu Dragnea.

„Premierul Romaniei Mihai Tudose a demisionat dupa ce a pierdul sprijinul propriului Partid Social Democrat”, a notat si Euronews.

In Franta, ziaristii de la Le Figaro vorbesc si ei despre conflictul de la Bucuresti: „Premierul Mihai Tudose a demisionat dupa ce a pierdut sustinerea partidului sau. Este al doilea premier inlaturat din functie in ultimele 7 luni”, scriu jurnalistii din Hexagon, despre disputa politica din interiorul PSD.

Portalul de stiri Balkan Insight a fost acid la adresa social-democratilor: Partidul de guvernamant din Romania da afara al doilea premier in sapte luni.

Iar peste ocean, in Statele Unite, ziaristii The Washington Post titreaza: „Premierul Romaniei demisioneaza dupa ce partidul sau i-a retras sprijinul, pe fondul luptei pentru putere cu liderul formatiunii”.

Noul scandal de la Bucuresti a fost observat si de New York Times, care a spus ca „Premierul roman este fortat sa plece, al doilea in sapte luni”.

Un titlul asemanator a fost folosit si de agentia chineza de presa Xinhua: Premierul Romaniei demisioneaza in mijlocul scandalului cu seful partidului.

„Conform informatiilor, Tudose a intrat in conflict cu un puternic coleg din partid care, in iunie, l-a propus pentru post”, noteaza BBC.

Si agentia France Presse scrie despre demisia premierului roman, care a plecat dupa un conflict cu liderul Partidului Social-democrat (PSD).

„Plec cu capul sus”, a declarat Tudose, la incheierea unei reuniuni cu responsabilii PSD, care i-au retras sprijinul, scrie AFP.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat luni seara, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa sedinta Comitetului Executiv al partidului, ca de aceasta data el nu va face nicio propunere pentru postul de premier, argumentul sau fiind acela ca are „o mana foarte proasta”.

”Se pare ca eu am mana foarte proasta (…) Le-am spus colegilor mei astazi ca eu nu voi face nicio propunere. Prima data, la Sorin Grindeanu, eu am facut propunerea, ei au votat-o. La Tudose am avut o discutie cu fiecare in parte, pe cine ar vede, pe cine n-ar vede (sic!). Maine au nu voi face nicio propunere”, a explicat Dragnea.

Liderul PSD a mai spus ca la CEx de marti nu vor pleca „pana nu iese fum alb”.

”Sigur vor fi mai multe variante in discutie”, a sustinut Dragnea.

El a mai apreciat ca ar trebui mentinuta actuala structura a Guvernului.

Intrebat daca va ramane in Guvern Carmen Dan, Dragnea a raspuns ca va decide CEx. El a spus ca tot CEx va face si evaluarea ministrilor si va decide cine ramane si in viitorul Guvern.

In ceea ce priveste desemnarea de catre presedintele Klaus Iohannis a celui de-al treilea premier PSD in decursul unui an, Dragnea a apreciat ca presedintele Klaus Iohannis nu este foarte fericit, dar ca va respecta Constitutia si va desemna premier de la majoritate.

Comitetul Executiv al PSD se reuneste marti, de la ora 11:00, pentru a nominaliza un alt premier dupa ce Mihai Tudose a demisionat ca urmare a retragerii sprijinului partidului. In aceeasi sedinta ar urma sa fie facuta si o evaluare a ministrilor pentru a se decide cine va ramane in viitorul Cabinet. Tot marti, presedintele Klaus Iohannis ar urma sa primeasca demisia lui Tudose si sa nominalizeze un interimar, in persoana vicepremierului Paul Stanescu, in conditiile in care si vicepremierul Marcel Ciolacu si-a prezentat demisia. Sursa: Aktual24.ro


Mergi la SUS