Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Poluare masivă în Apuseni! Râul Arieş a fost infestat cu steril! Ce măsuri s-au luat

in Diverse/ExtraNews de

   Râul Arieş din Munţii Apuseni a fost poluat grav, în urma unui accident petrecut la Compania Cupru Min SA Abrud, când una din sondele inverse a cedat, iar în râu a ajuns apă infestată cu steril toxic din iazul de decantare Valea Șesei.

   Administrația Națională ”Apele Române”, a anunţat că a dispus măsuri urgente pentru monitorizarea permanentă și limitarea efectelor poluării Arieșului. În urma deplasării pe teren a reprezentanților Administrației Bazinale Mureș s-au s-au prelevat probe de apă din pârâul Valea Șesei și din râul Arieș. S-a constatat că nu se mai deversa steril în râu, dar a fost afectată o suprafață de aproximativ 500 mp cu nămolul evacuat. Specialiștii au mai dispus creșterea debitului evacuat din acumularea Mihoiești, pentru uşura diluarea sterilului din apa Arieşului, transmite Ministerul Apelor şi Pădurilor.

   Inspectoratul pentru Situații de Urgență Alba a anunţat primăriile localităţilor de pe valea Arieșului, pentru a se lua măsuri ca apa râului să nu fie consumată de populație și de animale. Volumul de steril evacuat a fost de cca. 6.000 mc în cca 3 ore și 40 de minute. De asemenea, s-a constatat că nu există mortalitate piscicolă pe râul Arieș.

   În perioada următoare Compania Cupru Min va fi obligată să monitorizeze permanent zona unde s-a produs evenimentul, până la găsirea unei soluții finale, să cureţe zona afectată şi să ia măsuri pentru asigurarea unei intervenții rapide, la nevoie şi va trebui să urgenteze găsirea unei soluții tehnice finale, pentru ca incidente similare să nu se mai repete. (foto: apepaduri.ro)

Ultimile din

Mergi la SUS