Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Pentru acest weekend meteorologii au anunțat intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ predominant sub formă de ploaie și ninsori în zona montană.

in ExtraNews de

ANM a emis pentru acest sfârșit de săptămână două informări meteo. Una a intrat în vigoare vineri seara și este valabilă până sâmbătă la ora 20:00.

Pe parcursul zilei de sâmbătă 3 februarie, aria ploilor se va extinde treptat, cuprinzând majoritatea regiunilor. În vestul țării se vor cumula în medie 15-20 l/mp. În zona montană, la altitudini sub 1800 m, predomină ploile. În masivele vestice și nordice, se vor înregistra prin cumulare, cantități de 25-30 l/mp de apă și izolat vor fi condiții de polei.

La munte, vântul va sufla tare, mai ales pe creste, rafalele depășind 100 km/h. În Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania și pe arii mai restrânse, în restul țării, vântul va avea intensificări temporare, cu viteze în general de 50-55 km/h.

Cea de-a doua informare meteo intră în vigoare sâmbătă 3 februarie la ora 20:00 și este valabilă până duminică 4 februarie, ora 20:00. Fenomenele vizate sunt: ninsori viscolite la munte, intensificări ale vântului și precipitații mixte în nord, nord-vest și în centru.
De sâmbătă seara, la munte, treptat vor predomina ninsorile, iar vântul va continua să aibă intensificări, viscolind și spulberând zăpada.
Stratul de zăpadă măsurat vineri 2 februarie, era de: 32 cm la Fundata, 37 cm la Predeal, 40 cm la Sinaia, 108 cm la Vârful Omu și 174 cm la Bâlea-Lac.

În nord, nord-vest și

în centru , precipitațiile vor fi și sub formă de lapovită sau ninsoare, dar vor fi în general slabe. Se va forma ghețuș sau polei local.
Cu precădere în sud și în est, vor fi temporar intensificări ale vântului. Acesta va sufla în rafale cu 50-55 km/h.
În zona înaltă a munților Făgăraș și Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, riscul producerii de avalanșe este mare, iar la altitudini mai mici de 1.800 de metri există un risc însemnat de producere a avalanșelor. Această avertizare a meteorologilor este valabilă până sâmbătă la ora 20:00.

„Riscul declanșărilor de avalanșe se va menține mare, fiind mai mare în condiții de supraîncărcări cu turiști sau schiori”, arată Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud, Sibiu.

Ultimile din

Mergi la SUS