Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Orașul din România care trăiește ca în Evul Mediu: Lemnele de foc sunt urcate cu scripeți în apartamentele de bloc

in ExtraNews de

Peste doua mii de locatari ai blocurilor din orasul aradean Lipova se incalzesc cu sobe de ani de zile, iar cei de la etajele superioare folosesc un sistem cu scripeti pentru a-si aduce lemnele in casa.

Asta se intampla deoarece sistemul centralizat de termoficare a fost abandonat de administratia locala din cauza ineficientei, iar in localitate nu exista gaz.

Odata cu venirea frigului, locatarii de la etajele superioare sunt nevoiti sa isi duca lemnele in locuinte cum pot, unii apeland la scripeti. Oamenii si-au sacrificat balcoanele, camarile sau chiar unele camere pentru a depozita lemnele folosite pe timp de iarna.

Localitatea nu mai are sistem centralizat de incalzire de mai bine de 15 ani.

Unii locatari si-au instalat scripeti motorizati sau manuali, de care se folosesc pentru a trage la etajele superioare sacosele pline cu lemne. Este singura solutie pentru a nu le urca pe scari pana la etajele patru sau cinci.

Pensionarul Viorel Cojocaru locuieste la etajul V si spune ca a fost nevoit sa-si instaleze scripete electric, pentru ca nu mai e tanar si nu mai poate cara lemnele pe scari.

„Am un scripete electric care imi face treaba, eu doar astept sacosa cu lemne in balcon, unde le si depozitez. Cand mi-am umplut balconul, lemnele imi ajung cam o saptamana. E greu, dar asta e situatia… Orasul nu mai are centrala demult. Eu m-am debransat inainte sa se inchida centrala, pentru ca ingheta apa in calorifere. Nu era eficient sistemul, plateam mult si rabdam frig”, a declarat pensionarul.

Barbatul incalzeste un apartament de trei camere, de 86 de metri patrati, cu o soba de teracota, iar lemnele il costa intre 1.500 si 2.000 de lei in sezonul rece.

„Acum trei ani, pretul lemnelor era la jumatate, dar se tot scumpesc. In ritmul in care urca preturile, probabil va fi mai rentabila incalzirea pe curent”, se plange barbatul.

„Suntem umiliti in al doilea oras ca importanta din judetul Arad. Nu e normal sa locuim la bloc si sa facem foc in sobe, sa caram din beci lemne pe scari de cateva ori pe zi. Facem mizerie, fum…”, s-a plans un alt locatar, Florin Iliescu.

Numeroasele burlane prinse pe fatadele blocurilor nu sunt doar inestetice, spun locuitorii orasului, dar produc si multa poluare.

„Nu poti deschide un geam sa aerisesti, ca iti intra fumul de la burlanul vecinului. Suntem ca in Evul Mediu, desi locuim la bloc”, a spus o locatara.

Mergi la SUS