Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

OCHELARII DE SOARE CU CÂT SUNT MAI IEFTINI CU ATÂT SUNT MAI PERICULOȘI PENTRU OCHI

in Sanatate de

Ochelarii de soare foarte ieftini prezintă, de cele mai multe ori, imperfecţiuni optice, iar specialiştii avertizează că achiziţionarea acestora trebuie să fie făcută din magazinele de specialitate şi nu de la orice tarabă. Cu cât sunt mai ieftini, cu atât sunt mai dăunători ochilor.

Rolul ochelarilor de soare este acela de a acţiona ca un scut între organele de văz şi razele ultraviolete (energie invizibilă de înaltă frecvenţă emisă de soare).

Un test făcut de reporterii Știrilor Kanal D arată că lentilele unei perechi de ochelari din piaţă nu protejează aproape deloc vederea. Ceea ce înseamnă că, purtaţi pe termen lung, vor avea efecte devastatoare asupra vederii.

Georgiana Grimm, reporter Știrile Kanal D: Avem două perechi de ochelari. Una cumpărată dintr-un magazin de specialitate, iar cealaltă din piaţă. Le vom testa acum cu ajutorul unei lanterne cu LED-uri UV. La prima pereche vedem că lumina nu trece deloc prn lentilă, iar la a doua, lumina trece aproape în totalitate. Pe scurt, aceştia nu protejează deloc ochiul.

O pereche de ochelari de o calitate proastă va lăsa lumina vizibilă să ajungă la ochi, dar şi razele UV dăunătoare, în timp ce o lentilă bună va opri radiaţiile ultraviolete.

De calitate ne dăm seama din preţ. În Piaţa Obor, de exemplu, ochelarii de soare se vând cu 15 lei, de 10 ori mai puţin faţă de o pereche dintr-un magazin de specialitate. Acesta este şi primul semnal de alarmă, spun medicii, dar, dacă vrem ca ochii noştri să fie protejaţi, trebuie să luăm mai multe aspecte în calcul.

Alexandru Alecu, manager magazin ochelari: „În primul rand, ochelarii de soare trebuie să aibă o protecţie UV 400. Dacă nu e protejat împotriva radiaţiilor, ochiul poate suferi îmbătrânire prematură sau îi pot fi afectate celulele.”

Monica Pop, medic oftalmolog: „Dacă vederea este la fel ca şi fără ei, înseamnă că e o lentilă care se poate folosi. Dacă vederea e mai proastă, nu sfătuiesc pe nimeni să cumpere aşa ceva.”

Puţini sunt românii care ţin cont de calitate. Pentru mulţi, preţul este pe primul loc.

Specialiştii ne sfătuiesc să nu folosim o pereche de ochelari de soare mai mult de doi ani. După această perioadă, lentila nu mai are proprietatea de opri radiaţiile ultaviolete.

Sursa: stirilekanald.ro


Ultimile din

Mergi la SUS