Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

O ţară din fosta Iugoslavie este noul membru NATO: Muntenegru

in Extern/ExtraNews de
DISTRIBUIE PE FACEBOOK

   Muntenegru a devenit cel mai nou stat membru NATO, după ce a depus documentele de aderare la Pactul Nord-Atlantic în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Departamentul de Stat al Statelor Unite din Washington DC, transmite un comunicat al NATO.

   Cu prilejul ceremoniei care a marcat acest eveniment, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că aderarea Muntenegrului la Alianţă contribuie la menţinerea păcii şi securităţii internaţionale şi transmite un semnat puternic că porţile NATO rămân deschise şi pentru alte state. La ceremonia de aderare au participat, din partea Muntenegrului, premierul Dusko Markovic şi ministrul afacerilor externe şi al întegrării europene, Srdjan Darmanovic.

   Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Muntenegru are acum, prin aderarea la NATO, are un loc la masă ca un egal alături de celelalte state membre, cu o voce egală în întărirea Alianţei şi are independenţa garantată. El a mai spus că Organizaţia Pactului Nord-Atlantic va beneficia de profesionalismul, eroismul şi motivaţia bărbaţilor şi femeilor în uniformă ai armatei muntenegrene căt şi de informaţii cu privire la zona balcanică de vest

   Miniştrii ţărilor membre ale Alianţei au semnat protocolul de aderare a Montenegru în mai 2016, după ce toate cele 28 de parlamente naţionale au votat ratificarea ca membru a acestei ţări din fosta Iugoslavie. O ceremonie de ridicare a drapelului muntenegrean la sediul Statului-Major al NATO are loc pe 7 June 2017. Anterior, pe 1 aprilie 2009, alte două state balcanice, Albania şi Croaţia, au aderat şi ele la Pactul Nord Atlantic. (foto: nato.int)


DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Loading...

Ultimile din

Privacy Policy Settings

Mergi la SUS