Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Nu mai e nevoie de biopsie! Descoperă imediat tumorile maligne. Tehnica ce pune diagnosticul de cancer fără biopsie.

in Sanatate de

Angiografia, procedura care pune diagnosticul de cancer fără biopsie. Medicul Radu Deac: „Nu mai e nevoie de biopsie! Imagistica este suficientă!”

Angiografia este un tip de radiografie utilizată pentru a verifica sănătatea vaselor de sânge și modul în care sângele circulă prin ele.

Prin angiografie, vasele de sânge nu se văd clar la o radiografie normală, așa că trebuie să se injecteze mai întâi în sânge un colorant special numit agent de contrast sau substanță de contrast.

Imaginile cu raze X create în timpul angiografiei se numesc angiograme.

Angiografia te ajuta la diagnosticarea sau investigarea mai multor probleme care afectează vasele de sânge, inclusiv:

– ateroscleroza – îngustarea arterelor, ceea ce ar putea însemna că riscați să suferiți un accident vascular cerebral sau un atac de cord

– boala arterială periferică – reducerea alimentării cu sânge a mușchilor picioarelor

– un anevrism cerebral – o umflătură într-un vas de sânge din creier

– angină pectorală – durere în piept cauzată de reducerea fluxului sanguin către mușchii inimii

– cheaguri de sânge sau embolie pulmonară – un blocaj în artera care vă alimentează plămânii

– un blocaj în alimentarea cu sânge a rinichilor, potrivit NHS.

Ei bine, prof. dr. Radu Deac, directorul proiectului AngioNET al Academiei de Științe Medicale, ne-a vorbit despre aplicațiile pe care le are angiografia în cancer.

Potrivit medicului, tumori pentru care biopsia era necesară în diagnosticarea tumorilor maligne sau benigne, pot fi descoperite acum cu ajutorul angiografiei, deci fără biopsie.

Ce este biopsia?

Biopsia este procedura medicală care presupune prelevarea unei mici mostre de țesut corporal pentru a putea fi examinată la microscop. O mostră de țesut poate fi prelevată din aproape orice loc de pe corp sau din corp, din piele, organe și alte structuri.

Termenul de biopsie este folosit pentru a se referi atât la actul de prelevare a probei, cât și la proba de țesut în sine.

Mai mult,  Radu Deac susține că prin stabilirea unei hărți virtuale a vascularizației tumorale cu ajutorul tehnologiei angiografice 3D, dar și cu ajutorul imaginilor CT și RMN, se pot identifica tumorile și se pot diferenția tumorile benigne de tumorile maligne, lucru care în trecut era imposibil fără o biopsie.

„În patologia oncologică, un obiectiv important de studiu, diagnostic și tratament este angioarhitectonica tumorilor maligne. În proiectul nostru, atenția s-a concentrat în special pe ficat, unde, de fapt, dacă-mi pot permite să spun, se centrează toată circulația tubului digestiv și acolo sunt tumorile secundare, tumori primare”, a declarat medicul Radu Deac, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea „Academia de Sănătate”.

„Există această tendință modernă de a încerca să stabilim diagnosticul tumorilor maligne prin imagistică, încercând să evităm biopsia, acolo unde se poate. Dacă până nu cu mult timp în urmă părea de neconceput să se poată stabili faptul că o tumoare este benignă sau malignă fără biopsie, încet, încet ne apropiem de acest stadiu”, a completat acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii.

„Aspectele angioarhitectonice mențioante fac parte din modelul spre care tindem și e cunoscut mai ales femeilor, în patologia mamară.

Așa numitul scor BI-RADS prin care de la o leziune aproape sigur benignă se ajunge până la o leziune înalt suspectă de malignitate.

La fel și la ficat, există un scor care se cheamă LI-RADS. El descoperă de la niște caracteristici cu siguranță benigne, până la o mare suspiciune de malignititate și care uneori, coroborată cu markerii, e suficient pentru punerea unui diagnostic.

Nu mai e nevoie de biopsie! Imagistica este suficientă!

Angioarhitectonica acestor tumori este un criteriu exterm de valoros pentru diagnostic și în viitor probabil că se va ajunge la certitudinea diagnosticului de benignitate sau malignitate numai pe imagistică, fără să mai fie nevoie de biopsie”, a conchis medicul Radu Deac.

Vezi mai multe în video:

Ultimile din

Mergi la SUS