Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Nivel critic privind prăpastia dintre cei bogați și cei săraci! 1% dintre cei mai bogați oameni din lume dețin 82% din averea globală

in Diverse de

Prăpastia dintre cei bogați și cei săraci s-a mărit în 2017, averea continuând să fie comasată în mâinile unui grup tot mai mic de oameni, anunță Oxfam.

Aproximativ 82% din banii generați în 2017 au intrat în buzunarele a 1% dintre cei mai bogați oameni din lume, iar jumătatea săracă nu a simțit nicio schimbare în mai bine.

Cercetarea organizației indică prăbușirea sistemului. Acesta este pusă pe seama evaziunii taxelor, influenței companiilor asupra politicii sau reducerii drepturilor muncitorilor.

Oxfam a făcut astfel de rapoarte în ultimii cinci ani. În 2016, 61 cei mai bogați opt oameni din lumea dețineau o avere cât jumătatea săracă a lumii.

Directorul execuiv al Oxfam, Mark Goldring, a declarat că nivelul de inegalitate din lume este inacceptabil: „Oricum ai privi lucrurile, nivelul de inegalitate din lume este inacceptabil”.

Datele Oxfam se bazează pe Forbes și raportul Credit Suisse Global Wealth care oferă informații privind distribuția bogăției la nivel global din 2000.
Cercetarea folosește informațiile privind bunurile indivizilor – proprietăți și pământuri, scade datoriile pentru a determina cât deține o persoană. Datele exclud salariile și alte venituri.

Metodologia a fost criticată pentru că nu ia în calcul faptul că un student care are datorii acum, dar are un potențial foarte mare de a realiza venituri, va fi considerat sărac, potrivit criteriilor folosite.

Dar Oxfam susține că și în cazul în care exclude persoanele cu datorii din lista celor săraci, prăpastia ar rămâne tot mare: averea populației sărace ar fi egală cu cea a 128 de miliardari.

Un important critic este Sam Dumitriu, șeful cercetării din cadrul unui grup de gânditori care susține piața liberă – Adam Smith Institute – care spune că statisticile asupra inegalității ale organizației caritabile „întotdeauna înfățișează o imagine greșită”. „În realitate, inegalitatea globală a scăzut masiv în ultimele decenii. Cum China, India și Vietnam au îmbrățișat reformele neoliberale, asta a instaurat drepturile asupra proprietății, a redus constrîngerile și a crescut competiția, cei mai săraci din lume au primit o masivă creștere a veniturilor care a dus la o distribuire globală mult mai egală a veniturilor”. Sursa: Anonimus.ro

Ultimile din

Mergi la SUS