Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Ninge abundent în zona montană a României, iar stratul de zăpadă are 20 de centimetri. Ce urmeaza zilele urmatoare

in ExtraNews de

Iarna se grăbește să își intre în drepturi. Azi-noapte a început să ningă, iar stratul de zăpadă a atins deja aproximativ opt centimetri, în masivul Postăvarul.

În acest weekend vremea va continua să se răcească fiind semnalate precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare.

Prima zăpadă a căzut mai repede decât se aşteptau meteorologii. Chiar dacă la Braşov sunt 10 grade Celsius, la altitudine, în Masivul Postăvaru, temperaturile sunt negative. Cabana Postăvaru a fost deja acoperită de zăpadă. Administratorii cabanei au postat pe Facebook imagini cu prima ninsoare serioasă din 2017. Stratul de zăpadă măsoară 20 de centimetri, dar este o zăpadă apoasă.

Meterologii anunţă şi în următoarele două zile precipitaţii sub formă de ninsoare la altitudini mai mare de 1.500 de metri. Temperaturile vor coborî noaptea până la -5 grade Celsius, iar ziua nu vor depăşi 2-3 grade Celsius. Cabana Postăvaru este cea mai veche cabană din România. Aceasta este situată la o altitudine de aproximativ 1.604 metri şi a fost construită în anul 1883 de membrii Asociatiei Carpatine Ardelene SKV (Siebenbürgische Karpaten Verein), care o administrează şi în prezent. Aceştia au clădit-o prin forţe proprii, iar ulterior au extins-o, întrucât zona începuse să fie tot mai căutată de schiori şi nu exista un alt loc de campare în zonă.

La acea vreme a fost singura clădire din Poiana Braşov, până ce zona s-a transformat într-o staţiune montană. La construcţia primului corp al cabanei, meşterii saşi şi unguri au muncit doi ani, din 2 aprilie 1881 până în 7 octombrie 1883. Până în 1935, a continuat construirea celorlalte corpuri, iar atunci Cabana Postăvaru a fost sfinţită şi a primit numele Julius Römer-Hütte, după numele primului preşedinte SKV Braşov, pe care-l poartă şi astăzi. Cazarea costă între 65 şi 100 de lei pe noapte.

Și la această oră ninge liniștit, iar peisajul de la Cabana Postăvarul începe să fie cel de poveste, așa cum ne-am obișnuit.

Anul acesta, de Karpaten Panorama va asteptam cu zapada. Nu uitati focile!

Posted by Cabana SKV Postavarul on 6 Octombrie 2017

Și în zona montană Rânca, în afara părţii carosabile, s-a depus un strat de zăpadă de aproximativ doi centimetri.

Traficul rutier pe DN 67 C se desfăşoară, sâmbătă, în condiţii de iarnă, între Novaci şi Rânca, judeţul Gorj. Transalpina, între Rânca, judeţul Gorj, şi Obârşia Lotrului, judeţul Vâlcea, este închisă temporar, stratul de zăpadă depus fiind de doi centimetri, conform MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor Secţiei Drumuri Naţionale Târgu-Jiu, drumarii acţionează şi împrăştie material antiderapant pe carosabil, în zona montană Rânca.

„Stratul de zăpadă este, în decor, de aproximativ doi centimetri. Un utilaj cu lamă şi răspânditor acţionează pe traseul Novaci-Rânca. Se acţionează cu material antiderapant. Nu este zăpadă pe carosabil, dar acţionează preventiv, pentru a evita apariţia gheţuşului pe partea carosabilă. Mai sunt pregătite două utilaje să intervină, dacă este cazul. Începând de sâmbătă, în urma codului portocaliu emis de Administraţia Naţională de Meteorologie, cod ce anunţă căderi de zăpadă şi viscol la peste 1.600 metri altitudine, pentru sectorul de drum cuprins între km 34+500 şi km 59+800 al drumului naţional DN 67C, între localităţile Rânca şi Obârşia Lotrului, s-a luat decizia restricţionării totale a traficului”, au declarat reprezentanţii SDN Târgu-Jiu.

Ultimile din

Mergi la SUS