Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

NEGOCIERI CA LA PIAŢĂ ÎN SPITALE. Stenogramele care au revoltat întreaga Românie

in ExtraNews de

Noi stenograme revoltătoare de la DNA pun intr-o lumina noua cazul care a înspăimântat România în ziua de dinaintea alegerilor. Medici care cer bani pentru servicii medicale, discuții care arată ce se întâmplă în România, toate au fost surprinse de procurorii DNA. Ei arată că șeful Laboratorului de Radiologie de la Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu” din Iaşi, Eduard Moldovanu, neglija unele cazuri  de urgente, efectuând cu prioritate examinări RMN pentru care îşi însuşea banii, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer sâmbătă arestarea preventivă a medicului.

„A rezultat faptul că inculpatul Moldovanu Eduard, în dorinţa de a face cât mai multe examinări RMN din care să-şi însuşească sume de bani, neglijează solicitările medicilor care doresc examinarea cu prioritate a unor pacienţi ce reprezintă cazuri urgente”, se precizează în referat.

Conform aceleiaşi surse, medicul Moldovanu, în schimbul unor sume de 300 de lei, efectua analize RMN la câte 10-15 pacienţi pe zi, pe care nu îi trecea în evidenţele spitalului şi cărora nu le elibera niciun document pentru banii plătiţi, scrie stiripesurse.ro.

În document este menţionat cazul unui pacient care a fost cu soţia să efectueze un RMN, iar când a mers la asistentă şi a vrut să achite contravaloarea investigaţiei, aceasta l-a refuzat, spunându-i că banii trebuiau remişi direct doctorului Moldovanu. După ce medicul a terminat efectuarea investigaţiei, soţul pacientei l-a însoţit în biroul său şi i-a dat personal banii.

„Pacienţii arată că această modalitate de a remite banii doctorului Moldovanu Eduard, fără ca acesta să-i justifice în evidenţele spitalului, este preferată de pacienţi, întrucât în aceste cazuri pacienţii nu mai sunt nevoiţi să aştepte programările efectuate conform listelor de aşteptare, în condiţiile în care sunt pacienţi care sunt înscrişi de trei luni pe listele de aşteptare”, mai susţin procurorii.

Medicul Moldovanu a fost interceptat de anchetatori când îi spunea unui intermediar, la rândul său cercetat în dosar, că îi poate face şi o reducere pacientului pe care acesta îl recomanda pentru examenul RMN.

„MOLDOVANU EDUARD: O să-i facem trei la preț de două.

ARANYOSI DAN IONU?: Cum?

MOLDOVANU EDUARD: O să facem trei regiuni la preț de două!

ARANYOSI DAN IONU?: Aa, trei regi……adică 6, nu?

MOLDOVANU EDUARD: Ăăă, 2.5…da, 500 de RON la trei…pot să facem trei regiuni cu 500 de RON.

ARANYOSI DAN IONU?: Trei regiuni?

MOLDOVANU EDUARD: Păi o regiune e 2 milioane jumate băi, cervicală, dorsală, lombară…

ARANYOSI DAN IONU?: Da, da. Și cât să-i zic omului? Ca să știu.

MOLDOVANU EDUARD: Păi zi-i și tu cât crezi de cuviință, mă întrebi pe mine, nu știu. E văru-tău, nu-i al meu.

ARANYOSI DAN IONU?: Dar nu domnule, eu uite sunt aici…e lângă mine ca să nu…doar nu spun eu, zi cât să-i spun și…

MOLDOVANU EDUARD: Păi tu spune-i 6 să ai și tu de acolo și gata!

MOLDOVANU EDUARD: Da ……….?

X….: Bună ziua, domnul doctor! Ce faceți?

MOLDOVANU EDUARD: Bine.

X….: Dom doctor, mai am un cap…

MOLDOVANU EDUARD: Așa.

X….o cunoştinţă

MOLDOVANU EDUARD: Așa.

X….: Mi-a făcut un cap care… avea niște migrene mai urâte și o zis că vrea să-și facă un cap la noi, dacă o putem ajuta.

MOLDOVANU EDUARD: Da, da, da.

X: Mulțumesc frumos! Bun, v-am pupat!

MOLDOVANU EDUARD: Cu plăcere, pa! ………..

MOLDOVANU EDUARD: Da ?

Z: Bună. Ce faci Eduard?

MOLDOVANU EDUARD: Ce să fac, uite pe la servici am ajuns.

Z: A, ai ajuns? Uite acuma am vorbit și ……O să vină pe la patru și ceva, ajung ei la tine. E bun?

MOLDOVANU EDUARD: Da. O să văd exact despre ce-i vorba și vedem despre ce-i vorba.

Z: Eu i-am spus lui Radu să-și ia și radiografia ceea care o are el făcută ca s-o vezi și tu și oricum îi trebuie RMN că asta i-a zis doctorița.

MOLDOVANU EDUARD: Bine domnișoară. Așa o să facem……….

Y: Dar când ești pe tomograf?

MOLDOVANU EDUARD: Pe tomograf îs joi după- amiază.

Y: Joi după- amiază? Pot să-ți trimit și eu o cunoștință cu un cap?

MOLDOVANU EDUARD: Da. Cu tot cu cap, nu? Cu tot cu cap. (râde)

Y: Poate să vină cu capul pe umeri sau cu capul subsuoară. Dar are o problemă, îl doare un cap. Da?

MOLDOVANU EDUARD: Bine moșu, da.

MOLDOVANU EDUARD: Să-mi spună să… o săptămână, cel puţin, să nu fie în program la RMN. Nu ştiu mai multe. Aştept să vedem despre ce-i vorba. Eu las… deocamdată eu zic să lăsăm lucrurile să se răcească puţin, că nu…

M: Nu, pentru că o venit… la mine o venit ……şi-o zis că nu sunt eu vinovată cu absolut nimic. …că n-am avut nici o implicare şi că aşa.

MOLDOVANU EDUARD: Nici n-am zece minute de când …mi-o spus ca, începând cu săptămâna viitoare, cel puţin o săptămână, nu sunt pus în program la RMN. Eu nu mai înţeleg nimic…

MOLDOVANU EDUARD: Eu am venit la ora două la servici, am aflat de treaba asta. M-o sunat… o şi mi-o spus să vin până la el….MOLDOVANU EDUARD: Mi-o spus treaba asta acu zece minte. ..Ei, lasă că vedem ce facem! Lăsăm şi mergem înainte aşa. Vedem.

M: Deci auzi, Edi? Nu am nici o implicare.

MOLDOVANU EDUARD: Băi, da’… e prima dată când se-ntâmplă chestii de genu’ ăsta?! Hai că probabil ştim şi noi, că sunt unele care să scape de răspundere dau vina pe RMN şi pe CT.

MOLDOVANU EDUARD: Asta-i. Stai liniştită. Băi, sunt atâtea probleme de rezolvat în lumea asta. Ne…[cuvânt trivial] noi pentru faptu’ că sunt dezinformări!

MOLDOVANU EDUARD: …pe fiecare dintre noi ne doare la un moment dat când suntem acuzaţi şi…[cuvânt trivial] degeaba. Ştii? Asta e.

MOLDOVANU EDUARD: Eu?! Îţi dai seama că eu sunt cel mai tare în capitolu’ dezinformări şi bârfe şi… Asta este. Mă refer la capitolu’ c-am suferit… Şi în continuu. Şi probabil că următoarele tot la adresa mea or să fie. Stai liniştită, nu-ţi fă griji. În orice caz, vreau să spun că s-o cerut CD-urile şi DVD-urile de la înregistrări de la RMN de miercuri dimineaţa, de joi dimineaţa, de astăzi… de ultima săptămână. Că s-o sărit calu’…cu RMN făcute pentru cunoştinţe……

MOLDOVANU EDUARD: Pacienta respectivă… deci asistenta care trebuia s-o ducă pe pacientă jos la RMN, o uitat s-o mai ducă.

DOMN: Aha.

MOLDOVANU EDUARD: Dar n-o mai recunoscut. Am vorbit… deci o sunat la pacientă acasă pe mobil.

MOLDOVANU EDUARD: Da? Bine. Da’ o mai ţinem aşa oleacă, poate-i mai scurtăm din nas. Bine. Să chemaţi, că mai era un bolnav…

Eduard Moldovanu şi un infirmier din cadrul aceluiaşi spital au fost reţinuţi pentru luare de mită şi abuz în serviciu, potrivit unui comunicat al DNA.

Procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, faţă de două asistente medicale din cadrul laboratorului, pentru aceleaşi infracţiuni.

DNA precizează că Eduard Moldovanu, şef al Laboratorului de Radiologie, şi asistentele medicale Elena Carmen Gherman şi Maria Magdalena Rîndaşu sunt acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu, iar Dan Ionuţ Aranyosi, infirmier, de complicitate la luare de mită şi complicitate la abuz în serviciu.

Pe 18 martie, 13 mai şi 3 iunie, Moldovanu a pretins şi primit, cu titlu de mită, de la trei pacienţi o sumă totală de 1.800 de lei pentru efectuarea unor examene RMN pentru coloană, interpretarea rezultatelor şi prescrierea de tratamente.

Moldovanu nu a înregistrat în evidenţele unităţii medicale investigaţiile efectuate şi sumele percepute pentru efectuarea examenelor RMN, cu consecinţa prejudicierii bugetului spitalului cu o pagubă reprezentată de costul real al investigaţiilor medicale, respectiv 2.000 de lei.

Pe 27 ianuarie, Gherman a pretins şi primit de la un pacient 350 de lei pentru efectuarea unui examen CT cranian, în timp ce pe 11 februarie, Rîndaşu a pretins şi primit de la un pacient 300 de lei pentru efectuarea unui examen RMN pentru genunchi.

Cele două inculpate şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi nu au înregistrat în evidenţele unităţii medicale sumele percepute pentru efectuarea examenelor CT cranian şi RMN de genunchi, prejudiciind bugetul spitalului cu 750 de lei.

Aranyosi este acuzat că a intermediat relaţiile dintre pacienţi şi ceilalţi trei inculpaţi şi negocierea preţului, primind în schimb o parte dintre beneficii.

Tuturor inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, urmând ca Moldovanu şi Aranyosi să fie prezentaţi, sâmbătă, Tribunalului Iaşi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Sursa: stireazilei.com


Ultimile din

Mergi la SUS