Nu ai suficient timp sa stai in bucatarie, insa vrei sa gatesti ceva delicios pentru cei dragi? Ei bine, ii poti impresiona foarte usor cu retetele de mai jos. Iti trebuie putine ingrediente, iar rezultatele sunt nemaipomenite.
1. Clatite rapide cu 2 ingrediente
Doua ingrediente sunt suficiente pentru a obtine niste clatite delicioase pentru micul dejun sau desert. Savureaza-le cu unt de arahide sau cu dulceata preferata
Doua ingrediente sunt suficiente pentru a obtine niste clatite delicioase pentru micul dejun sau desert. Savureaza-le cu unt de arahide sau cu dulceata preferata
banane, 1 banana mica, 2 albusuri, 1 ou
Zdrobeste banana si paseaza-o, apoi adauga oul si albusurile. Amesteca bine pana cand se omogenizeaza.
Incinge bine o tigaie la foc mediu si toarna pe rand cate o clatita din aluat. Intoarce clatita dupa 25 de secunde sau atunci cand incepe sa se rumeneasca.
Ingredientele sunt suficiente pentru 3-4 clatite mici.
2. Glazura de ciocolata
Ca tot vine vara si ne pregatim de inghetata, am gasit toppingul perfect cu care sa o savuram: o crusta tare si crocanta de ciocolata. In loc sa astepti urmatorul drum pana la cofetarie, iti poti pregati o glazura acasa cu numai doua ingrediente.
Glazurile din ciocolata care se intaresc atunci cand sunt turnate peste preparate reci sunt ingredientul care iti transforma desertul din ceva dulce in ceva… divin. Sunt exact ceea ce iti place la inghetatele pe bat cumparate de la magazin. Din fericire le poti face si acasa si nu trebuie sa fii cofetar de meserie ca sa iti reuseasca un astfel de topping. Cu o reteta simpla il poti pregati si il poti folosi peste inghetata, mousse-uri reci, fructe si chiar peste biscuiti.
Cum sa faci topping tare de ciocolata
Ingrediente ( pentru o portie):
- 350g ciocolata tocata marunt
- 50g ulei de cocos rafinat
Mod de preparare:
Pune ciocolata si uleiul de cocos intr-un vas ceramic termorezistent, pentru micorunde.
Gateste la putere mare, cate 30 secunde pana cand ciocolata se topeste complet.
Toarna amestecul fierbinte peste o portie de inghetata rece si vei obtine o crusta tare.
Lasa 30 secunde inainte sa servesti. Vei stii ca este gata atunci cand glazura devine mata.
3. Bezele
Reteta mai simpla ca a lor nu exista. Cu doua ingrediente se poate face cel mai dulce si mai crocant desert. Le poti adauga toppinguri, le poti transforma in prajituri sau le mananci simple langa o limonada.
Cand eram copil le spuneam norisori. Mama ii aseza cu lingura in tava, pe hartie de copt, si ii ascundea intr-o cutie de carton in camara. Bezelele copilariei nu seamana cu cele din magazine si de cand a aparut moda macarons parca si-au pierdut din popularitate.
Prima incercare au fost niste bezele arse (pentru ca nu stiam ca trebuie sa le tii la cuptor la temperatura mica). A doua incercare au fost niste bezele rasuflate cu bule mici de zahar topit la suprafata (pentru ca nu am avut rabdare sa le bat suficient). A treia incercare in care am vrut sa invart cat mai multe tavi de bezele in cuptor a avut ca rezultat unele prea crocante si unele prea moi. Abia a patra oara a fost reusita pe toata linia: bezele frumoase, crocantela exterior si usor lipicioase in interior.
Back to basics
Ce am invatat din atatea incercari?
Bolul si paletele mixerului trebuie sa fie perfect uscate si degresate. De aceea, un bol de plastic nu e cea mai buna alegere pentru ca oricat l-ai strege tot mai ascunde urme de grasime.
Albusurile se separa usor de galbenusuri cat sunt reci, dar ca sa obtii o spuma cu volum trebuie sa le lasi sa ajunga la temperatura camerei (15-30min). Cateva picaturi de otet sau zeama de lamaie adaugate dupa ce ai obtinut o spuma din albusuri le ajuta sa se stabilizeze si sa obtii albusuri batute spuma ca la carte.
Cel mai bun zahar pentru bezele este cel fin sau superfin (nu pudra) pentru ca se dizolva rapid si usor in albusuri. Raportul pe care trebuie sa il tii minte este de 50g de zahar la 1 albus de ou. Se adauga treptat in timp ce bati albusurile pentru a se incorpora mai usor. Poti sa verifici daca este complet dizolvat frecand intre doua degete putina spuma. Daca inca este zgronturoasa, continua sa mixezi.
Temperatura la care se coc bezelele perfecte este intre 100C si 140C. O temperatura mica permite evaporarea treptata a umiditatii din bezele si formarea texturii lor crocante. Daca temperatura este prea mare, albusul de la suprafata se va stabiliza mai repede si se va arde, ceea ce va face ca suprafata sa se crape si sa devina maronie. Ca sa previi craparea bezelelor abtine-te sa deschizi usa cuptorului macar in prima jumatate de ora.
Reteta de bezele
- 3 albusuri
- 150g zahar fin
- ¼ lingurita otet de vin alb
- 1 lingurita extract de vanilie
Incinge cuptorul la 100C. Albusurile se bat spuma la viteza medie. Se adauga otetul si se continua mixarea adaugand treptat (lingurita cu lingurita) zaharul. Apoi extractul de vanilie. Bezeaua este gata de pus la copt cand are un aspect lucios si e la fel batoasa ca frisca.
Cu o lingura sau cu posul de patiserie formeza bezele in tava, pe o hartie de copt. Pune-le la cuptor timp de 1 ½ – 1 ¾ ore. Sunt gata cand devin crocante la exterior, iar in interior miezul lor e inca usor gumat.
Nu scoate tava din cuptor. Doar opreste temperatura/focul si lasa usa intredeschisa. Lasa bezelele sa se raceasca in cuptor cateva ore sau peste noapte.
4. Brownies
Cu o crema tartinabila de ciocolata si cateva oua poti obtine cel mai bun desert pe care l-ai incercat vreodata. Iti dam cea mai simpla reteta de brownie pe care sa o testezi.
Prajiturile nu trebuie sa fie complicate, cu retete lungi si numerosi pasi de urmat. Pentru reteta de brownie pe care o avem nu ai nevoie de creion si hartie pentru ca nu ai nevoie decat de 2 ingrediente.
Nici noi n-am crezut initial ca se poate sa obtii o prajitura fara faina si fara zahar, fara praf de copt sau unt. Reteta initiala a fost descoperita pe site-ul The Kitchn, apoi dupa mai multe reprize de cautari pe internet am mai gasit retete asemanatoare si la alti bloggeri straini: Tasty Kitchen si Kirbie Cravings au aceleasi idei.
Un brownie facut doar din crema tartinabila de ciocolata (din cele pe care le gasesti la magazin) si oua batute este un desert rapid, fara gluten, perfect de pregatit pentru multe portii. Singurul secret de tinut minte este sa bati bine ouale, pana cand aproape ca isi tripleaza volumul. Asta va da volum prajiturii, ii va pastra interiorul umed si crusta crocanta la suprafata.
Brownie cu 2 ingrediente
(pentru 9 portii)
- 4 oua
- 240g crema de ciocolata tartinabila
Incinge cuptorul la 180C. Pregateste o tava de copt (20x20cm), unge-o si tapeteaza-o cu hartie de copt.
Bate ouale spuma, timp de 8-10 minute, pana cand isi tripleaza volumul. Cu cat au mai mult volum cu atat prajitura va avea o textura mai frumoasa.
Incalzeste putin ciocolata tartinabila in cuptorul cu microunde, timp de 1 minut, amestecand la fiecare 15 secunde. Incorporeaza ouale batute in ciocolata tartinabila, folosind mixerul la viteza mica. Amesteca de cateva ori in aluatul format cu o spatula de silicon.
Toarna in tava pregatita si coace timp de 25-30 minute. Brownie este gata cand incepe sa se desprinda usor de peretii tavii, iar o scobitoare infipta in mijlocul tavii va iesi curata.
Lasa brownie sa se raceasca de tot inainte sa o scoti din tava. Daca este inca fierbinte, se va rupe in bucati atunci cand incerci sa o tai.
Prajitura perfect racita se poate pastra intr-un recipient inchis etans pana la o saptamana.