Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Mihai Tudose: “În calitate de român și de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părți a României”

in ExtraNews/Politic de

Luni a fost semnată o rezoluție de către trei formațiuni politice maghiare:  UDMR, PPMT și PCM, privind obținerea autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc și miercuri seara, la Realitatea TV, premierul Mihai Tudose, a declarat că “nici nu poate fi vorba” de o autonomie a Ținutului Secuiesc, avertizând că: “dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag”.

La această declarație a premierului României, cei de la UDMR au reacționat joi foarte dur și chiar i s-a cerut primului ministru, de către președintele executiv UDMR, să își ceară scuze public și să își retragă declarația care este una de “ev mediu”.
Tudose a declarat la Realitatea TV: “Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga bățul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, și anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al Unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignorați, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui.”

Președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, ca răspuns la afirmațiile premierului, a reacționat dur pe Twitter: “Având un mesaj caracteristic evului mediu, premierul Tudose a jignit și a amenințat comunitatea maghiară din Secuime. Domnia sa poate să nu fie de acord cu un proiect politic însă nu-i poate trimite la spânzurătoare pe cei cu care nu este de aceeași părere.”
Și pe pagina oficială a președintelui UDMR, Kelemen Hunor, a apărut un mesaj al lui Porcsalmi Balint, în care i se cerea premierului Tudose să își ceară scuze public: “Declarațiile premierului Mihai Tudose din cadrul emisiunii Jocuri de Putere sunt profund iresponsabile, nedemne pentru poziția sa. Prin mesajul sau primitiv, caracteristic evului mediu, primul ministru a jignit profund și a amenințat nevoalat comunitatea maghiară din Secuime. Domnia sa poate să fie sau să nu fie de acord cu o declarație politică sau cu un proiect politic, însă nu-i poate trimite la spânzurătoare pe cei cu care nu este de aceeași părere.”
Joi seara, pe pagina sa de Facebook, primul ministru a postat:
“În calitate de român și de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părți a României. Este o încălcare a Constituției acestei țări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea și indivizibilitatea statului român.

Discuțiile despre autonomia Ținutului Secuiesc sunt în afara legii și nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unității României în anul Centenarului.”

 


Ultimile din

Mergi la SUS