Meseriile pentru care nu trebuie să ai studii superioare și care îți aduc venituri între 2000 și 30.000 de lei pe lună

in ExtraNews de

Majoritatea tinerilor caută să termine o facultate, convinși fiind că studiile superioare le vor aduce mai mulți bani. Sunt joburi unde poți câștiga și 5.000 de euro pe lună fără să ai Bacalaureat.

Meseriile pentru care nu trebuie să ai studii superioare și care îți aduc venituri între 2000 și 30.000 de lei pe lună sunt: controlor de trafic aerian, tatuator, cosmetician, make-up artist sau hairstylist. Pentru aceste joburi ei nevoie doar de o diplomă de calificare emisă de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale și Ministerul Educației Naţionale.

“Cea mai mare sumă de bani intră în buzunarul controlorilor de trafic aerian. Nu au nevoie de studii superioare, dar pregătirea şi selecţia sunt foarte dure, întrucât responsabilitatea e uriașă. De regulă, mai puțin de 10% dintre candidați reușesc să treacă de testele riguroase. Salariul lunar al unui controlor de trafic aerian începător – pentru care există un singur angajator în România, regia de stat Romatsa – este de aproximativ 20.000 de lei. El poate să ajungă și la 30.000 de lei net, după cațiva ani de experiență”, spune Lidia Pleniceanu, national corporate sales manager al unei companii de recrutare, conform TVR.
Pe locul doi în topul celor mai bănoase meserii regăsim tattoo artist. Cu un curs de calificare în tatuare, un talent la desen și multă pasiune pentru artă, un tânăr fără studii superioare poate câștiga până la 6.000 de lei pe lună.

Următoarea în top este meseria de cosmetician, un job tot mai căutat în ultima perioadă. Cursurile durează şase luni, iar specialiștii spun că investiția în etapa de formare se amortizează în primele două luni de la angajare.

“În ultimii doi ani, numărul celor care au participat la cursurile de calificare în meseria de cosmetician s-a dublat. Explicația ar fi cererea tot mai mare de pe piața serviciilor de înfrumusețare, dar și salariul atractiv. O cosmeticiană începătoare poate câștiga până la 2.500 de lei, la care se adaugă și bonusuri din partea clientelor, în vreme ce salariul unui specialist cu experiență în domeniu ajunge și la 5.000 de lei”, spune dr. Manuela Răvescu, fondatorul unei școli de cosmetică din București. Topul joburilor cu salarii atractive este completat de instructorii de fitness și bucătari. Aceștia pot obține între 2.000 și 5.000 de lei pe lună, fără a fi nevoie de studii superioare.