Mesaje dure ale liderilor principalelor grupuri politice din Parlamentul European. Dancila si Tariceanu, cea mai neagra zi la Strasbourg. Seful ALDE Europa: „Cu asemenea parteneri nu mergem in alegeri”

in Extern de

Mesaje dure ale liderilor principalelor grupuri politice din Parlamentul European cu ocazia prezentarii de catre Viorica Dancila a prioritatilor Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene.

Presedintele grupului ALDE in Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a declarat marti, in plenul in care este prezenta Viorica Dancila, ca familia europeana din care face parte nu va merge alaturi de coalitie, implicat ALDE Romania, daca nu isi schimba abordarea pe amnistie.

„Tara dvs preia presedintia intr-un moment critic. Am facut o lista transportul, reforma bancara, CFM, unde avem nevoie de un acord si articolul care se indreapta impotriva guvernului polonez si cel lansat impotriva lui Orban. Sper ca dvs si presedintia dvs aveti foarte multe de facut si sper sa nu apara un articol 7 si in cazul Romaniei, nu sunteti departe de acest moment. Am fost ultima data impreuna cu cativa colegi la Bucuresti, ne-am intalnit cu dl Dragnea si a aparat aceste dosare si a spus ca statul de drept e o chestiune de subsidiaritate. Nu se pune problema subsidiaritatii. In aceeasi zi i-am spus dl Tariceanu si mi-a transmis ca majoritatea parlamentara va modifica legile si vor respecta propunerile de la Venetia. Mai mult propunerile vor fi trimise Comisiei de la Venetia pentru a remedia Codul Penal, codul de procedura penala si legea ong-urilor. Vreau sa va spun ca de cand ne-am intalnit niciuna dintre promisiunile dvs nu a fost respectata”, a declarat Guy Verhofstadt.

Presedintel ALDE European ameninta si legat de abordarea privind amnistia, spunand ca daca la Bucuresti coalitia nu isi schimba opinia, „familia mea europeana nu va merge cu dvs”.

„Tara dvs merge pe calea lui Orban si Kaczynski. Citesc in presa ca aveti in vedere o lege a amnistiei. Daca se confirma atunci familia mea europeana nu va merge cu dvs. E o critica la adresa unei practici la adresa unei majoritati politice a tarii dvs si cred ca am dreptul ca cetatean de onoare in Romania, unde am aparat interesele Romaniei in Tratatul de la Nisa si erau idei sa scada drepturile de vot Europei de Est si am reusit sa obtinem pentru Romania aceleasi drepturi de vot. Faceti curatenie fara compromisuri cu fortele trecutului”, a mai spus acesta.

Si Udo Bullmann, liderul Grupului Socialistilor a avut un discurs similar.

„Exista lucruri care ne ingrijoreaza. Trebuie sa combateti decisiv coruptia. Trebuie sa spunem lucrurilor pe nume: daca in tara dumneavoastra este vorba de oameni care au suferit pe nedrept, situatiile trebuie clarificate, dar nu se justifica o amnistie si gratiere generala.

Trebuie instituit statul de drept, acolo unde e necesar. Stiu ca vreti acest lucru: faceti acest lucru, Europa va fi alaturi de dumneavoastra.

Statul de drept nu poate fi manipulat dupa bunul plac, pentru a servi interese politice. E un principiu pe care trebuie sa il respectam, indiferent de tabara politica”, a spus Bullman.

Ska Keller, liderul Grupului Verzilor a tinut sa aduca aminte de protestele pro-justitie din Romania.

„Romania are o traditie de aparare a libertatii. Mii de romani au iesti in strada, dar nu sunt ascultati. Guvernul vrea sa limiteze dreptul la protest. Presedintia trebuie sa fie un exemplu bun. Mai aveti vreme pentru a deveni unul. Va uram succes”, a spus Keller.