Medicul Ştefan Florian din Cluj a devenit unul din cei mai buni neurochirurgi ai lumii, după ce a fost ales vicepreşedinte al Federaţiei Mondiale a Societăţilor de Neurochirurgie

in ExtraNews de

Sistemul medical România are un real motiv de mândrie după alegerea prof. dr. Ioan-Ştefan Florian într-una din cele mai importante functii ale  neurochirurgiei mondiale.

Recentul Congres Mondial (WFNS Congress), desfăşurat între 20-25 august, la Istanbul, a prilejuit alegerea prof. dr. Ioan Ştefan Florian în funcţia de vicepresedinte al Federaţiei Mondiale de Neurochirurgie (World Federation of Neurosurgery-WFNS).

Acest lucru reprezintă în primul rând o recunoaştere a meritelor profesionale pe plan internaţional, a eforturilor făcute de-a lungul anilor pentru dezvoltarea neurochirurgiei din ţară şi din regiunea de Sud-Est a Europei.

În acelaşi timp, reprezintă o extrem de importantă recunoaştere a Neurochirurgiei Româneşti, o specialitate considerată dintre cele mai delicate dintre specialităţile chirurgicale, deoarece se operează direct pe cel mai de preţ şi complex sistem: creierul şi măduva spinării.

Pentru România, importanţa acestei alegeri este deosebită, în primul rând pentru că, în acest fel, medicina românească este prezentă la vârf în forul conducător al neurochirurgiei mondiale.

Prof. dr. Ioan-Ştefan Florian, în calitate de preşedinte al Societăţii Române de Neurochirurgie, nu se reprezintă acolo doar pe sine, în calitate de excelent profesionist, ci reprezintă neurochirurgia românească.

Mai în glumă, mai în serios, la o altă scară, cum ar fi ca România să fie reprezentată în G8 sau G20? Sper ca prin această reprezentare să putem asigura o mai intensă şi puternică dezvoltare a neurochirurgiei române, sper ca factorii de decizie să înţeleagă necesitatea dotării tehnologice uniforme pe plan naţional, neurochirurgia fiind o specialitate aflată în directă conexiune cu dezvoltarea tehnologică.

Este nevoie însă şi de o dezvoltare uniformă a resurselor umane în această specialitate, începând cu medicii, dar să nu uităm de cadrele medii care asigură bunul mers al îngrijirii bolnavilor. Voi încerca să îmi fac auzită vocea nu doar pe plan internaţional, ci, din această poziţie, voi putea fi mai atent ascultat şi pe plan naţional”, a spus prof. dr. Ioan-Ştefan Florian.

În  ceea ce mă priveşte, voi încerca să sprijin medicii cei mai valoroşi să devină mai vizibili pe plan internaţional, voi face o intensă activitate de lobby internaţional pentru promovarea neurochirurgilor români, în paralel cu asigurarea unei prezenţe tot mai consistente a neurochirurgilor români, rezidenţi sau seniori, la toate activităţile internaţionale educaţionale şi ştiinţifice la care voi participa. Avem neurochirurgi de mare valoare, pe care îi voi sprijini să se facă remarcaţi. Avem un potenţial extraordinar în rezidenţii noştrii, avem un viitor de excepţie în studenţii pe care astăzi îi pregătim să devină neurochirurgii viitorului”, a mai spus prof. Florian.

Rolul principal al Federaţiei Mondiale de Neurochirurgie (World Federation of Neurosurgery-WFNS) este de a asigura dezvoltarea neurochirugiei ca o specialitate de vârf prin cunoaştere, educaţie, progres tehnologic, experienţă, cercetare, dezvoltare, care să se facă în mod cât mai echitabil pe întreg globul, iar Consiliul de Administraţie al WFNS stabileşte strategiile şi metodele prin care această dezvoltare să se desfăşoare şi să aibă loc.