Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Marea Neagră, sub ameninţarea Rusiei. Şeful Marinei Române, în alertă

in Extern/ExtraNews de

Securitatea şi stabilitatea în zona Mării Negre sunt două coordonate esenţiale pentru România, afirmă viceamiralul Alexandru Mîrşu. Declaraţiile vin în contextul în care Rusia devine din ce în ce mai prezentă în bazinul flancului estic al NATO, iar ţara noastră a luat în considerare o serie de măsuri pentru a face faţă oricărui tip de eveniment.

Viceamiralul Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale, afirmă că România a fost parte activă la iniţiativele regionale care s-au desfăşurat în zonă, însă a subliniat că Federaţia Rusă îşi dezvoltă flota în Marea Neagră prin militarizarea accentuată a Crimeei.

„Anexarea Crimeei, în anul 2014, a adăugat un conflict îngheţat în zona Ucrainei de est, în afară de cele existente. Asta ne-a condus la ridicarea nivelului de avertizare timpurie şi de menţinere a forţelor într-o stare ridicată de pregătire. Toate activităţile pe care le-am desfăşurat începând cu anul 2014 şi până în prezent s-au bazat pe informaţiile pe care le avem, privind situaţia de securitate din Marea Neagră. Nu este lipsit de interes nici faptul că militarizarea puternică şi într-un ritm accelerat a Crimeei”, a declarat viceamiralul Alexandru Mîrşu, şeful Marinei Române.

Potrivit conducătorului Forţelor Navale Române, în acest moment, rolul marinarilor militari este de a menţine şi asigura libertatea de navigaţie în zona de interes, atât în domeniul maritim cât şi în domeniul fluvial.

„În Marea Neagră sunt 6 submarine de clasa Kilo 2. De producţie nouă a Federaţiei Ruse, sunt 4 fregate de tip Grigorovici, urmând să mai vină încă două conform programului declarat de Flota Rusă a Mării Negre. Încă șase corvete din clasa Buyan şi șase corvete din clasa Uragan, toate dotate cu rachete Caliber, care pot fi folosite atât împotriva navelor de suprafaţă cât şi împotriva ţintelor din adâncimea uscatului, după cum a fost demonstrat după lansarea rachetelor în estul meditarenei asupra teritoriului sirian”, a mai adăugat viceamiralul Alexandru Mîrşu.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a explicat că situaţia din Marea Neagră va fi una din temele principale de discuţii ale Summitului NATO, care va fi organizat în luna iulie. Alături de Polonia, România joacă cel mai important rol al flancului Estic al Alianţei Nord Atlantice. Ministrul Apărării Naţionale a mai precizat că ţara noastră va fi dotată în acest an cu rachete împotriva navelor, ce vor fi amplasate pe coastă.

„Am înţeles că este esenţial ca, anul acesta, să încercăm să demarăm un alt program pentru Forţele Navale Române ce vizează bateriile de coastă. Am identificat resursele financiare şi vom putea demara acest program, astfel încât, până la finele anului, să putem intra în linie dreaptă cu dotările cu rachete antinave de care Marina Română are atât de mare nevoie”, a precizat Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale.

Mergi la SUS