Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Majorările salariale. Cum se sparge în capul PSD minciuna cu care a câştigat alegerile

in Politic de

În campania electorală de anul trecut, PSD le-a promis bugetarilor majorarea salariilor cu 25%. Un an mai târziu, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose nu ştiu pe unde să scoată cămaşa, căci oricum nu au bani să mărească lefurile.

Premierul Mihai Tudose a amânat luni, pentru a doua oară, şedinţa extraordinară de Guvern în care ar fi urmat să adopte, prin ordonanţă de urgenţă, „revoluţia fiscală“ a PSD, privind trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Prima amânare avusese loc vineri, pe motiv că textul ordonanţei nu primise toate avizele. De fapt, potrivit unor surse politice, Mihai Tudose n-ar mai vrea să modifice Codul Fiscal prin OUG de frica sindicatelor, care au anunţat proteste masive de stradă în cazul în care Executivul va trece plata contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, una dintre măsurile „revoluţiei fiscale“ pentru care insistă liderul PSD Liviu Dragnea.

De ce insistă? E un calcul strict electoral. Legea salarizării unitare, prin care ar urma să crească lefurile, una dintre marile promisiuni ale lui Liviu Dragnea din campania electorală, este dependentă de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Majorarea promisă a salariului brut cu 25%  este însoţită şi de o dublare a contribuţiilor plătite până acum de angajat, astfel încât salariul net ar urma să rămână cam acelaşi. Toată această inginerie, coroborată cu alte măsuri fiscale, ar aduce, în final, o creştere a salariului net cu doar 3, maximum 4 procente, nicidecum cu 25%, aşa cum se lăuda PSD.

În ciuda faptului că vorbim de o creştere aproape insesizabilă, mai ales că de la începutul anului s-au scumpit benzina şi rata creditelor bancare, Liviu Dragnea ar putea bifa că a dus la îndeplinire, fie doar pe hârtie, una dintre promisiunile care au ajutat PSD să câştige alegerile parlamentare de anul trecut. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că jongleria fiscală a fost gândită de Darius Vâlcov, fost parlamentar PSD acuzat de corupţie, unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea.

„O şmecherie de Teleorman“

Până şi Victor Ponta a criticat  măsurile partidului pe care l-a condus. „Legea salarizării a fost făcută prost şi mincinos. Dragnea întâi trebuia să strângă bani, apoi să-i împartă. Dragnea a făcut o şmecherie de Teleorman. N-are bani, dar împarte. Legea salarizării e o lege care nu se va putea aplica. Păcăleala cu îţi dau 25%, dar apoi îţi iau 21% e o escrocherie. Nu poţi să-i minţi pe oameni că le dai 25% şi când bagă mâna în buzunar să vadă că i-ai luat. E o nebunie care nu trebuie făcută“, a spus Ponta.

Pe de altă parte, premierul ar prefera să nu dea peste cap tot sistemul fiscal pentru o indexare netă a salariilor de doar 4%, ci  ar prefera să amâne data de intrare în vigoare a Legii salarizării, care în acest moment e 1 ianuarie 2018. Căci dacă legea ar fi aplicată fără transferul de contribuţii, bugetul pur şi simplu ar exploda.

„Liviu Dragnea nu este de acord cu această măsură, căci el a promis majorările în campanie, nu Tudose. Nu ştia nimeni de Tudose anul trecut pe vremea asta. Deci Dragnea le-ar deconta“, a spus un vicepreşedinte PSD pentru „Adevărul“. Dacă liderul PSD nu vrea să deconteze un eşec electoral, premierul nu vrea să fie asociat cu protestele anunţate de sindicate şi de patronate. Un lucru e cert: bani pentru majorarea salariilor nu sunt.

Citeste mai mult: adevarul.roLoading...

Privacy Policy Settings

Mergi la SUS