Guantánamo este o închisoare militară situată într-o bază navală din Cuba, care aparține Statelor Unite și care a fost construită după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. În ciuda numeroaselor propuneri de a o închide, în centrul de detenție de maximă securitate se află în continuare 41 de deținuți condamnați fără proces. De-a lungul vremii în această închisoare au fost încarcerați 700 de deținuți.
În contextul așa-numitului „război împotriva terorismului”, administrația George W. Bush a înființat această închisoare militară.
Cu toate că președintele american Barack Obama promisese în cea de-a doua zi a primului său mandat că închisoarea va fi evacuată de deținuți treptat în decursul unui an, în baza de la Guantánamo încă mai există deținuți.
În perioada de detenție, cei reținuți aici au avut posibilitatea de a participa la diferite ateliere artistice și au realizat desene, picturi și sculpturi care au putut fi scoase din spațiul de detenție în baza unor aprobări ale autorităților militare americane.
Lucrările de artă care au ajuns la o expoziție organizată la New York, nu au fost pe placul autorităților americane și Pentagonul a afirmat că America se consideră proprietarul lucrărilor de artă realizate de deținuții de la Guantánamo și că Pentagonul va lua măsuri, rezervându-și dreptul de a le distruge. Ca urmare, transferul oricărei lucrări de artă pe care au realizat-o deținuții de la Guantánamo către teritoriul Statelor Unite a fost interzis.
„America nu vrea, pur și simplu, ca lumea să vadă aceste lucrări”, conform The Independent.
Din ianuarie, de când Donald Trump a devenit președinte, de la Guantánamo nu a mai fost eliberat niciun deținut cu toate că toți cei rămași acolo au fost condamnați fără proces, doar pe baza unor hotărâri extrajudiciare.
(Foto: nydailynews.com)
Lucrările de artă realizate de deținuții de la Guantánamo vor fi distruse de Pentagon deoarece „America nu vrea, pur și simplu, ca lumea să vadă aceste lucrări”
More from ExternMore posts in Extern »
- Ce este Organizația Națiunilor Unite și care sunt obiectivele sale principale
- Contradicția Brexit-ului: De ce Marea Britanie susține intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană
- Coincidență șocantă sau premoniție? Serialul de pe Netflix care prezintă inundațiile catastrofale din Valencia cu o precizie uimitoare
- Pelerinajul anual la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, desfășurat la Iași, a atras în acest an zeci de mii de credincioși, care au format o coadă impresionantă de peste șase kilometri.
- 60% dintre părinții americani își ajută cu bani copiii ajunși adulți. Ajunși la maturitate, încă primesc bani de la părinți.
More from ExtraNewsMore posts in ExtraNews »
- Suspendarea Președintelui Klaus Iohannis: O Amenințare la Stabilitatea Democratică a României
- Cenzura și Libertatea de Exprimare în România: O Criză Imminentă
- Era o vreme în ţara asta când cine termina liceul şi intra la facultate era privit cu admiraţie şi i se spunea cu respect
- Sistemul educațional în comunism și viața de elev în perioada socialistă
- Din 2025, românii pot călători în SUA fără viză: un pas istoric pentru relațiile bilaterale