Locul din România unde bărbații au voie să aibă patru neveste iar fetele la vârste de 14-16 ani sunt deja căsătorite

in Curiozitati/Diverse de

Orașul Babadag din județul Constanța adăpostește o comunitate aparte. Aici, 1.300 de oameni sunt conduși de cinci șefi de clan, bărbații au voie să aibă patru neveste, iar tinerele sunt evaluate în funcție de culoarea părului.

Este vorba de comunitatea romilor turci, populație denumită științific horahane sau horahai. Specificul comunități este dat de apartenența musulmană a romilor, termenul horahane sau horahai ar însemna în limba romă „turc” sau „non-rom”, notează Libertatea.ro.

Majoritatea locuiesc în cartierul Bendea, o periferie din nordul orașului Babadag. Vara, pe străzile cartierului copii horahane se joacă complet dezbrăcați, iar tinerele sub 20 de ani care duc în spate bidoane cu apă sau saci cu diferite produse.

Cartierul este condus de șefii celor cinci clanuri ai comunității horahane. Acestea au la bază scheletul primelor cinci familii care au fost mutate forțat în Babadag după dispoziția din 1957 a statului român care a urmărit ca romi nomazi să fie sedentarizați.

Cele mai căutate mirese sunt blondele robuste care știu să gătească. Nuanța blond a părului este importantă pentru că se aseamă cu aurul – prețuit de romi, robustețea semnifică puterea de muncă, iar priceperea în treburile casnice asigură că fata va fi o mama pricepută.

Bărbații pot avea și câte patru neveste, iar fetele la vârste de 14-16 ani sunt deja căsătorite, explică membrii unui clan. De obicei, tinerele se mărită cu verișorii primari, asta pentru a păstra membrii în interiorul aceluiași clan.

Deși pe străzile din Bendea sunt vreo 10 de palate tipic țigănești, majoritatea construite ilegal, acestea nu sunt racordate nici măcar la rețeau de electricitate sau la cea de apă potabilă, așa că femeile cară lemne din pădurile din apropiere sau apă de la izvorul din cartier.

Bărbații stau cu orele pe borduri, în fața caselor, asta în cazul în care nu sunt plecați în străinătate.

Sursa: Libertatea.ro