Press "Enter" to skip to content

LEURDA: VEZI DE CE O MĂNÂNCĂ URȘII CÂND SE TREZESC DIN HIBERNARE ȘI LA CE O FOLOSEAU DACII ȘI ROMANII

Trimite prietenilor

Cunoscută în popor ca ai (usturoi)-de-pădure, LEURDA este unul dintre primii vestitori ai primăverii și totodată unul dintre cei mai puternici detoxifianți pe care natura ni-l oferă. Ea apare încă din luna martie, imediat după ghiocei și preferă pădurile umede și umbroase de foioase din zonele de deal și munte.

I se mai spune și “usturoiul ursului”

Se spune că primăvara, atunci când ies din hibernare, urșii caută leurda pentru a face o cură de detoxifiere. Pentru că este preferata urșilor, leurda mai poartă denumirea și de usturoiul ursului.

Dacii o foloseau în tratarea bolilor de rinichi, iar romanii o foloseau în detoxifierile de primăvară

Leurda este cunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății încă din vremea dacilor, când era folosită pentru tratarea bolilor de rinichi și ca depurativ. In Imperiul Roman, leurda era folosită ca adjuvant în detoxifierile de primăvară pentru că ea curăță sângele, plămânii și tractul digestiv.

Ce alte boli și afecțiuni mai vindecă? Vezi și contraindicațiile

Frunzele de leurdă au proprietati depurative, respectiv au capacitatea de curățire a sângelui, ficatului, stomacului și intestinelor, mult mai activă decât usturoiul. Pentru a beneficia de aceste calități, se recomandă ca, în fiecare primăvară, să se facă o cură de 4 săptămâni, cu frunze proaspete (prin uscare, frunzele își pierd din proprietăți).

În plus, sunt evidente efectele antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge și stimulatoare ale peristaltismului intestinal și ale contracțiilor uterine. Leurda este leac pentru multe afectiuni, printre care: – bolile gastrointestinale – leurda are efecte în diaree acuta și cronica, dizenterie, indigestii, insuficiență biliară, colici abdominale, balonări și în distrugerea viermilor intestinali, inclusiv limbrici; – afecțiuni cardiovasculare – curăță sângele de substanțe toxice, reduce hipertensiunea arterială, intervine în ateroscleroza coronariană, hematurie, scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, evitând apariția trombozei și tromboflebitei prin fluidificarea sângelui și prin dizolvare a placilor de colesterol; – boli respiratorii – leurda este benefica persoanelor cu bronșite, tuberculoză pulmonară și infecții la nivelul cailor respiratorii superioare (gripe, răceli); – afecțiunile sistemului nervos – leurda stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, amețelile de dimineață, stările depresive, tensiunea la nivelul capului și stările de anxietate (frica) și de neliniște; – boli renale – leurda curăță rinichii și vezica urinară, favorizează urinarea și elimină excesul de acid uric, foarte dăunator la bolnavii de gută – combate reumatismul și vindecă rănile – prin uz extern, leurda are bune efecte în combaterea reumatismului degenerativ, eczeme, herpes, răni greu vindecabile, scrofuloză și alte boli cronice de piele. Cataplasmele cu frunze sunt indicate contra furunculilor (buboaielor).

Contraindicații ale consumului de leurdă: – leurda este contraindicată femeilor care alăptează pentru că substanțele ei active pot schimba calitatea laptelui, provocând colici sugarului. De asemenea, leurda este contraindicată persoanelor care au gastrită hipoacidă sau colită.

Sursa: Antiparenting.ro


Trimite prietenilor
O24 - Creare Site O24.RO.